Παραμένει η ένταση στην περιοχή της Ιερισσού στη Χαλκιδική, ενώ νωρίτερα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση χημικών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν παιδιά του σχολείου της περιοχής. Κάτοικοι πραγματοποιούν συγκέντρωση στην περιοχή, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ παραμένουν στο χωριό.
Σύμφωνα με το seleo.gr, τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ βρέθηκαν έξω από το χωριό με τη συνοδεία εισαγγελλέα. Πέντε κάτοικοι Ιερισσού και Μεγάλης Παναγίας έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές, ενώ δύο από αυτούς θα μεταφερθούν στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Ιερισσό με συνοδεία 6 κλούβες ΜΑΤ και οκτώ αστυνομικά αυτοκίνητα για να γίνει έρευνα στα σπίτια τους. Οι κλούβες έχουν σταματήσει στη διασταύρωση για Ξηροποτάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κατοίκους τις Ιερισσού, η αστυνομία επιχείρησε να περάσει στο χωριό για να κάνει έρευνες σε σπίτια, αλλά οι κάτοικοι απάντησαν πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την παρουσία δικαστικού αντιπροσωπου και δεν είναι απαραίτητη η παρουσια της αστυνομίας. Η απάντηση της αστυνομίας ήταν: «Δεν θα μας υποδείξετε εσείς πως θα γίνει».

Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε χρήση χημικών ακόμη και κοντά στο σχολείο της περιοχής. Τρία άτομα έχουν μεταφερθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού  όπου έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκε ένα 15χρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο σχολείο της Ιερισσού.

Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη καθώς οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις προσαγωγές ακόμα και συμμαθητών τους για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές και τα παιδιά την ώρα της επέμβασης βρίσκονταν συγκεντρωμένα στο προαύλιο.

Κάτοικοι έχουν ανάψει φωτιές σε παρακείμενα χωράφια για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για προσαγωγές κατοίκων ακόμα και μαθητών.

Σύμφωνα με τον Τόλη Παπαγεωργίου, μέλος της επιτροπής αγώνα, ένα από τα χημικά που έπεσαν χτύπησε ένα από τα παιδιά ενώ λυποθύμησαν τρεις γυναίκες. 

Ο Μιχάλης Βλαχόπουλος, πρώην δήμαρχος Σταγείρων, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι οι κάτοικοι δεν είναι συνολικά εναντίον της επένδυσης αλλά της επέκτασης της στις Σκουριές από όπου υδροδοτείται η περιοχή. «Τι να κάνουμε, ο Θεός έβαλε στις Σκουριές και το νερό και τον χρυσό. Τι θα διάλεγαν οι κάτοικοι;». 

Ο κ. Βλαχόπουλος κατήγγειλε την επέμβαση των αστυνομικών στο χωριό μιλώντας για «στρατιωτική επέμβαση» με έξι διμοιρίες των ΜΑΤ που απέκλεισαν τη περιοχή εκτοξεύοντας χημικά και δακρυγόνα προς κάθε κατεύθυνση και ζήτησε την άμεση αποχώρηση τους.

Παρότι το σχολείο στην Ιερισσό τελεί υπό κατάληψη, καθώς οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις προσαγωγές ακόμα και συμμαθητών τους για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές, πολλά είναι τα παιδιά που φεύγουν ...άρον άρον για τα σπίτια τους.

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ
 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Χρήστος Μανούρας δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να μπει στην Ιερισσό, τότε περίπου 300 άτομα έκλεισαν το δρόμο και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά. Η ΕΛ.ΑΣ ζήτησε να ανοίξει ο δρόμος οι κάτοικοι αρνήθηκαν και τότε έγινε περιορισμένη χρήση χημικών, μόνο στο σημείο και όχι στο σχολείο όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

«Ειναι δυνατόν να γίνει χρήση χημικών μέσα στο σχολείο. Δεν γίνεται αυτό, Η αποπνυκτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί είναι από την καύση των ελαστικών. Χρήση χημικών έγινε στο σημείο των οδοφραγμάτων», είπε ο κ.Μανούρας.

Όπως αναφέρεται και σε επίστημη ανακοίνωση της Αστυνομίας: «Σήμερα το πρωί, τετρακόσια περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν- απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου – Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών, που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17-02-2013.

Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δυο αστυνομικοί. Τελικά η διέλευση των αστυνομικών επετεύχθη με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωθέντες, κινούμενοι προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιερισσού.
Δεν πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων.

Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση χημικών ή άλλων μέσων σε κανένα άλλο σημείο της περιοχής, ενώ σχετικές καταγγελίες σε Μ.Μ.Ε για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής, διαψεύδονται κατηγορηματικά».