Σε σκληρό παζάρι με την τρόικα εξελίσσεται η συζήτηση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση χρεών καθώς «κόκκινη γραμμή» για τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένει ο αριθμός των δόσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητά να μειωθούν οι δόσεις των χρεών το πολύ σε 12 ή 24 για όλους.

Σύμφωνα με το protothema.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχονται μόνο πως, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά, ακόμα και οι οικονομικά ευκατάστατοι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν άμεσα τους τόσους μαζεμένους φόρους που καλούνται να πληρώσουν.

Για αυτούς δέχεται να μπουν σε ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, εφόσον τα δημόσιο «βάλει χέρι» σε περιουσιακά τους στοιχεία για να διασφαλιστεί η είσπραξη του χρέους από φόρους.

Για τους υπόλοιπους που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τις δόσεις στις ανάγκες τους, ως μόνη διέξοδο προτείνουν τις κατασχέσεις μισθών και ακινήτων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ρύθμιση «πολλών ταχυτήτων», καθώς θεωρεί πως είναι διαφορετικές οι ανάγκες και οι δυνατότητες που δημιουργούν η υπερφορολόγηση και η κρίση σε κάθε πολίτη.

Το βάρος της διαπραγμάτευσης πέφτει τώρα στον νέο Γενικό Γραμματέα Εσόδων κύριο Χάρη Θεοχάρη.

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης που θα εκθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες στην Τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει:

-διάκριση των οφειλών ανάλογα με την προέλευσή τους (εισόδημα, περιουσία κλπ).

-εξέταση της φοροδοτικής ικανότητας ανά οφειλέτη. 

-τον θεσμό της «προειδοποιημένη καθυστέρησης» στην πληρωμή των δόσεων, ώστε να διατηρεί την ρύθμιση ή να παρατείνει την ισχύ της και να μην την χάνει στην πρώτη δυσκολία ο οφειλέτης.

-άμεση ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κλπ) εάν ο φορολογούμενος δεν πληρώσει εμπρόθεσμα έστω και μία δόση της ρύθμισης την οποία ζήτησε. 

- δεν θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση όσοι είχαν κάνει χρήση ανάλογων στο παρελθόν και δεν ήταν συνεπείς.