Στο ίδιο έργο θεατές είναι για μια ακόμη φορά κάτοικοι και δημοτικοί φορείς που εναντιώνονται σε κυβερνητικό σχέδιο που αφορά σε «περιβαλλοντική παρέμβαση» στην περιοχή τους. Η περίπτωση των κατοίκων στις Σκουριές που αντιτάσσονται στα μεταλλεία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική θυμίζει τα όσα συνέβησαν στην Κερατέα με τον ΧΥΤΑ κατά του οποίου είχαν ταχθεί οι κάτοικοι. Διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια, μολότοφ, δακρυγόνα, ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, προσαγωγές, συλλήψεις  και... κατ' οίκον αστυνομικοί έλεγχοι ήταν οι εικόνες που ταλάνισαν την κοινωνία της Κερατέας και επαναλαμβάνονται τους τελευταίους μήνες στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Είναι προφανές ότι λάθος ίσως χειρισμοί του παρελθόντος δεν γίνονται μάθημα για τις κυβερνητικές πολιτικές. Όπως στην περίπτωση της Κερατέας έτσι και στην περίπτωση της Χαλκιδικής, η ήρεμη καθημερινότητα ενός απομονωμένου χωριού διαταράσσεται από τις διαμαρτυρίες και τα δακρυγόνα στις αυλές των σπιτιών, χωρίς κανέναν νικητή, αφού τουλάχιστον στην Κερατέα το έργο πάγωσε.

Ωστόσο, ιδιάζουσα παραμένει η περίπτωση του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές. Οι κάτοικοι είναι διχασμένοι, αφού από τη μία η επένδυση θα φέρει πολυπόθητες θέσεις εργασίας στον τόπο, από την άλλη όμως σημαντική θα είναι και η περιβαλλοντική καταστροφή. Όσον αφορά στην εμπρηστική επίθεση 40 ατόμων στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός αποτελεί... ξεχωριστό συντελεστή στα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη στην Ιερισσό  μόνον ως τραγικές εικόνες μπορούν να χαρακτηριστούν, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και ειδική σύσκεψη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Χαρακτηριστικά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, υπό τον διευθύνοντα Παναγή Γιαννάκη, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο ίδιος ο εισαγγελέας μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ιερισσό μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Βάιος Χονδρός, εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των κατοίκων της Χαλκιδικής, μαζί με ομάδα δικηγόρων, οι οποίοι αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους, καθώς επίσης εκπρόσωπος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Kοινός παρονομαστής όλων των πλευρών ήταν η ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης που καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες στη βορειοανατολική Χαλκιδική και ιδιαίτερα στην Ιερισσό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφώνησαν αφενός να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους, ώστε μέσω της επαφής και της συνεννόησης να αποτραπούν εικόνες σαν τις χθεσινές, και αφετέρου να εφαρμοστεί η νομιμότητα και το Σύνταγμα κατά το στάδιο των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές.

Εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των κατοίκων πάντως εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την «αστυνομική καταστολή» που «ξεπερνάει τα όρια της νομιμότητας», ενώ αμφισβήτησαν τη διαδικασία λήψης δειγμάτων γενετικού υλικού (DNA) από κατοίκους που προσήχθησαν για την εμπρηστική επίθεση.

Τα χημικά στις αυλές

7 Μαρτίου 2012. Ιερισσός:

Το πρωί της Πέμπτης δεν ήταν όπως τα υπόλοιπα για τους κατοίκους της Ιερισσού Χαλκιδικής καθώς τα ΜΑΤ  έκαναν... βόλτα μέσα στο χωριό.

Οι κάτοικοι προκειμένου να αποτρέψουν τους αστυνομικούς να εισέλθουν στη πόλη είχαν δημιουργήσει πρόχειρα οδοφράγματα, ενώ έγινε ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ ακόμα και στο προαύλιο του Γυμνασίου Λυκείου Ιερισσού, με αποτέλεσμα μαθητές να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα. Για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, κάτοικοι άναψαν φωτιές σε παρακείμενα χωράφια, ενώ ύστερα από πολύωρα επεισόδια, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές κατοίκων ακόμα και μαθητών.

Στις 14 Απριλίου του 2011 ο Τύπος έγραφε για την Κερατέα:

Ανεξέλεγκτη ήταν η κατάσταση στην Κερατέα μέχρι νωρίς το βράδυ της Πέμπτης με τον δήμο της Λαυρεωτικής να βγάζει έκτακτο δελτίο τύπου (στις 17:20) στο οποίο έκανε λόγο για εισβολή των ΜΑΤ στην πόλη και τις αυλές των σπιτιών τους. Αρκετοί έχουν τραυματιστεί ενώ άλλοι υπέστησαν λιποθυμικά επεισόδια εξαιτίας των χημικών που έπεφταν βροχή στην περιοχή.

Υ.Γ: Μιας Κερατέας μύριες έπονται...

ΑΝ.ΓΑΛ.