Νέα κρίσιμη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για το θέμα της κινητικότητας των δημόσιων υπάλληλων πραγματοποιείται σήμερα.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει ήδη λάβει από τον υπουργό σχέδιο για την κινητικότητα των δημόσιων υπάλληλων, το οποίο αποδέχεται ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου οι απολύσεις είναι πιθανό να πάρουν... παράταση μέχρι το 2014.

Στην τρικομματική κυβέρνηση συμφωνούν ότι οι επίορκοι πρέπει να απομακρυνθούν, αλλά ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος. 

Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε αργία 892 υπάλληλοι. Οι υπόλοιποι, χιλιάδες που ίσως έχουν εντοπιστεί να παρανομούν παραμένουν στις θέσεις τους. 

Σημειώνεται ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που θα εφαρμόσουν το νέο αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχουν συγκροτηθεί, παρότι μεσολάβησαν 11 μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τελωνειακού υπαλλήλου που εντοπίστηκε με αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο τον καταδίκασε το 2012 σε φυλάκιση 10 μηνών, με τριετή αναστολή. 

Εν τω μεταξύ, μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί μια ακόμη φάση συγχωνεύσεων οργανισμών. Πρόκειται για 700 οργανισμούς που απασχολούν συνολικά 13.000 άτομα.

Από αυτούς τουλάχιστον ένα 30% θα βρεθεί σε διαθεσιμότητα, περίπου 4.000 άτομα δηλαδή που για 12 μήνες θα αμείβονται με το 75% του μισθού και θα αναμένουν μια νέα θέση στο δημόσιο.

Το επόμενο μεγάλο κύμα θα έρθει το Σεπτέμβριο οπότε και αναμένεται να προκύψουν τα νέα οργανογράμματα του συνόλου σχεδόν των υπουργείων απ' όπου θα προκύψουν και οι υπόλοιπες διαθεσιμότητες.

Ο στόχος παραμένει στις 25.000, τόσοι θα είναι οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα ως το τέλος του χρόνου, αλλά ως τότε δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

Στόχος πάντως του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με την αναγκαία μείωση των οργανικών θέσεων και την κατάργηση αυτών που πλεονάζουν.