Ήταν ένα πάγιο αίτημα των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, το οποίο όμως δεν έβρισκε ανταπόκριση. Έπειτα από έρευνα του newpost για το πού βρίσκονται τα χρήματα του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη», στην κυβέρνηση κινητοποιήθηκαν και τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών διατέθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 24,7 εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομών στους δήμους που επλήγησαν από τις καταστροφικές και πολύνεκρες πυρκαγιές του 2007.

«Πρόκειται για έργα ανάπτυξης που θα δώσουν ώθηση και ανακούφιση στις πυρόπληκτες περιοχές», λέει στο newpost, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας.

Τώρα απομένει στους δήμαρχους να αιτηθούν, όσο το δυνατό γρηγορότερα, τα χρήματα, παρουσιάζοντας πλήρη καταγραφή των αναγκών τους.

Τα λεφτά... αγνοούνταν επί τρία χρόνια

Το κονδύλι αποτελεί μέρος των χρημάτων, η τύχη των οποίων επί τρία χρόνια... αγνοούνταν. Όπως αποκάλυψε το newpost πριν από λίγες ημέρες, τα χρήματα από το «Ταμείο Αρωγής Πυροπλήκτων» το οποίο καταργήθηκε το 2010, πέρασαν στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν μπορούσαν να εκταμιευτούν λόγω... ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα σταμάτησε και η ροή χρηματοδοτήσεων προς την Ηλεία, οδηγώντας σε απελπισία τους κατοίκους που περίμεναν τα χρήματα αυτά για να συνεχίσουν την ανάπλαση της περιοχής και των περιουσιών τους. Ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχτηκε αλλεπάλληλες ερωτήσεις από βουλευτές για τα χρήματα αυτά, ήταν όμως κοινός τόπος μεταξύ των αντιπολιτευόμενων ότι δεν έπαιρναν σαφείς απαντήσεις.  

Η μήνυση «άνοιξε» τις κάνουλες  

Στις 14 Οκτωβρίου 2011 ο βουλευτής ΝΔ Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Το υπουργείο Οικονομικών είχε πια αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος και απάντησε στις ερωτήσεις στη Βουλή.  

Ετσι στις αρχές του 2012 έγινε γνωστό ότι τα χρήματα που πέρασαν από το Ταμείο προς τον προϋπολογιμό ήταν 130 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διαχειριζόταν η διεύθυνση 24 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Έγινε επίσης γνωστό ότι εντός του 2011 δεν μπορούσε να εκταμιευτεί ούτε σεντς από το ποσό αυτό, καθώς ο προϋπολογισμός ήταν ελλειμματικός και βάσει των μνημονίων οι δαπάνες του Κράτους έπρεπε να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Η σύσκεψη στην Περιφέρεια  

Σε σύσκεψη που είχε με τους δημάρχους των πυρόπληκτων δήμων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος τους ζήτησε να βιαστούν, καθώς  για την εκταμίευση των χρημάτων θα χρειαστεί η υποβολή προτάσεων από τους δήμους, η αξιολόγησή τους από την περιφέρεια και στη συνεχεία οι δήμοι θα εκτελέσουν τα έργα.

Επίσης ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι πρόκειται τόσο για νέα έργα, όσο για όσα είχαν ενταχθεί σε παλαιότερες περιόδους στο «ταμείο Μολυβιάτη» και παραμένουν ακόμα ενταγμένα. Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης κάλεσε τους δημάρχους να κινηθούν με ταχύτητα, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα έργα που θα προταθούν και να απορροφηθούν οι πόροι που διατίθενται.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι δήμαρχοι Πηνειού Αλ. Καστρινός, Ανδραβίδας- Κρέστενας Δ. Μπαλούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Θ. Κοτζιάς, Κυλλήνης- Ανδραβίδας Δ. Αρβανίτης, Δύμης Α. Παναγιωτόπουλος και Αιγιαλείας Στ. Θεοδωρακόπουλος.  

Ντίνα Καραμάνου  
TAGS