Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Τρίπολη για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από τα σκουπίδια, ύστερα από πρόταση που θα υποβάλει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, σε έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη ή το αργότερο μεθαύριο Τετάρτη.
Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, της γενικής γραμματέως Μάρως Ευαγγελίδου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τα σκουπίδια θα διοχετευθούν σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης (ΧΑΔΑ), από αυτούς που έχουν κλείσει με διοικητικές ή δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, αποφασίστηκε επίσης ότι εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει τη μεταφορά σκουπιδιών εκτός περιφέρειας Πελοποννήσου σε νόμιμο αδειοδοτημένο χώρο. Η ΚΥΑ αυτή θα ανακουφίσει κυρίως την περιοχή της Ερμιονίδας που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Οι εν λόγω μέθοδοι θα ακολουθηθούν για χρονικό διάστημα 3- 4 μηνών, προκειμένου στο μεταξύ να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εγκατάστασης κι αδειοδότησης, μονάδων προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων, που θα περιλαμβάνουν (ΚΔΑΥ) Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, κομποστοποιητή και δεματοποιητή, με την αγορά των μηχανημάτων να βαρύνει την περιφέρεια Πελοποννήσου.