Οι πλημμύρες που έπληξαν την Αττική πριν από μερικές εβδομάδες, είχαν ως κύρια αιτία την σφοδρή καταιγίδα που όμοιά της σπάνια βιώνει η πρωτεύουσα.  
Όμως πολλές καταστροφές θα είχαν αποφευχθεί αν η κρατική μηχανή και η τοπική αυτοδιοίκηση είχαν προετοιμαστεί.  
Φαίνεται πως το πάθημα δεν γίνεται μάθημα και σίγουρα δεν έγινε μάθημα ούτε τώρα.  

Δήμοι, περιφέρεια και ΕΥΔΑΠ παραμένουν μπλεγμένοι σε έναν κυκεώνα αλληλοσυγκρουόμενων αρμοδιοτήτων, σύνορα ασαφή, χρεωμένα ταμεία αλλά και κρυφές περιοχές που ακόμη δεν έχουν μπει στο σχέδιο πόλης, είναι οι κύριες αιτίες που μαζί με την αδιαφορία συνιστούν την Αττική ανοχύρωτη στα φυσικά φαινόμενα περιοχή.  

Υπάρχουν περιπτώσεις ενδεικτικές της κατάστασης αλλά και τις νοοτροπίας που επικρατεί στους δήμους.  

Βύρωνας: Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν  

Ο δήμος Βύρωνα, στους πρόποδες του Υμηττού, είναι η περιοχή που σε περιόδους σφοδρών βροχοπτώσεων  δέχεται τεράστιους όγκους νερού από το βουνό το οποίο έχει και μεγάλες καμμένες εκτάσεις.  

Δεν τους νοιάζει όμως γιατί... ζουν στην κατηφόρα.  

Και δεν είναι υπερβολή.  

Όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατοίκων Βύρωνα, Δημήτρης Σουλιώτης: «η περιοχή μας είναι κατωφέρει κι όταν βρέχει τα νερά που έρχονται από το βουνό δεν λιμνάζουν πουθενά, φτάνουν μέχρι το Παγκράτι και πλημμυρίζει εκεί. Σε συνδυασμό με τα υπέρογκα χρέη του δήμου, είναι λογικό να έχουν ατονήσει τα αντανακλαστικά των συνεργείων. Δεν νομίζω πως έχουν καθαρίσει τα φρεάτια τα τελευταία δύο χρόνια.  

Χαλάνδρι: Τα αντιπλημμυρικά έργα... είναι αυθαίρετα  

Τεράστιες ζημιές και μια νεαρή κοπέλα νεκρή είναι ο απολογισμός της καταστροφικής πλημμύρας στο Χαλάνδρι.  

Όπως λέει στο newpost ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, «το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο  Πάτημα Χαλανδρίου, στο ρέμα. Στις 27 Μαρτίου δημοπρατείται από την περιφέρεια Αττικής έργο αύξησης της παροχετευτικότητας του ρέματος. Αυτό θα δώσει λύση σε ακραία φαινόμενα. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και υπολογίζω σε τρεις μήνες να μπουν οι μπουλντόζες».  

Αποκαλυπτικός είναι όμως για την λεωφόρο Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, εκεί που οδηγοί εγκλωβίστηκαν και μια νεαρή κοπέλα έχασε τη ζωή της.  

«Περιμένουμε την ΕΥΔΑΠ για να φτιάξει κεντρικούς αγωγούς που δεν υπάρχουν. Όμως μην περιμένετε πολλά. Στο κομμάτι της οδού που ανήκει στο Μαρούσι, δεν μπορούν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Η περιοχή είναι...εκτός σχεδίου»!  

Ντίνα Καραμάνου