Σε «θρίλερ» εξελίσσεται το... σήριαλ με τις απολύσεις στο Δημόσιο τις τελευταίες ημέρες καθώς στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η «έξοδος» χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ως βασική απαίτηση της τρόικας. 
Από τη μία πλευρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δια στόματος Αντώνη Μανιτάκη εκπέμπει θετικά μηνύματα σχετικά με το μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων βάσει του «σχεδίου Μανιτάκη», με τον κ. Κουβέλη να παρεμβαίνει τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στις απολύσεις.

Από την άλλη, οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, που κάνουν λόγο για επίμονες απαιτήσεις της τρόικας, για άμεσες αποχωρήσεις υπαλλήλων, με e-mail που στέλνουν επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της για το εν λόγω θέμα ταράσσουν τις όποιες ισσοροπίες προσπαθεί να διατήρησει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα μυστικισμού και ανασφάλειας εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι αναζητούν απεγνωσμένα μια σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το εργασιακό τους παρόν και μέλλον. Στην πραγματικότητα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να δουν την πόρτα της εξόδου, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφεύγει να αναφερθεί σε αριθμητικά στοιχεία.

Aπό την κυβέρνηση, επιμένουν ότι κατά την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, γύρω στα μέσα του 2013, θα είναι σε θέση να δώσουν και κάποιες αριθμητικές εκτιμήσεις. Τότε, θα έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η αναδιάρθρωση των δομών σε διάφορους φορείς του Δημοσίου και ο προσδιορισμός των απαιτούμενων θέσεων για τη λειτουργία τους.

Το σχέδιο Μανιτάκη

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο κ. Μανιτάκης, το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού , το τέλος του 2012, ανερχόταν σε 667.733 άτομα. Από αυτά, μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου, δικαστικοί λειτουργοί και δημόσιοι λειτουργοί είναι 571.123, ενώ 54.646 είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, 35.782 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, 3.957 συμβασιούχοι μίσθωσης έργου, 1.171 ωρομίσθιοι και 1.054 μετακλητοί.
 
Ετσι, το σχέδιο Μανιτάκη που έχει δοθεί στην τρόικα και σήμερα παραδόθηκε και στον πρωθυπουργό αφορά:
 
- στην ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης -μείωση υπηρεσιών και προσωπικού -σε όλα τα υπουργεία μέσα στον Μάρτιο
 
- σε αναδιαρθρώσεις στους φορείς κάτω από τη Γενική Κυβέρνηση (δήμοι, περιφέρειες, αποκεντρωμένες αυτοδιοικήσεις, οργανισμοί όπως ο ΕΟΦ κ.ά.) με αξιολόγηση των δομών τους και μειώσεις υπηρεσιών και προσωπικού
 
- σε αλλαγές στους φορείς της Γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Εχει σχεδιαστεί ήδη η κατάργηση 73 από 700 φορείς , όπου υπηρετούν συνολικά 13.000 εργαζόμενοι ενώ προβλέπονται συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις.

Μέρος αυτών των υπαλλήλων, μετά την συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων οι οποίοι θα κριθούν περιττοί, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Μεγάλη είναι η λίστα των οργανισμών του δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει, και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.
 
- στην ολοκλήρωση της καταγραφής των καταργούμενων θέσεων στους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, και με βάση την αξιολόγηση του προσωπικού για την κάλυψη κενών, θα ποοχωρήσει η εφαρμογή της κινητικότητας των υπαλλήλων (μετατάξεις των εργαζομένων που θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα).