Νέο «αγκάθι» στο σχέδιο «Αθηνά» εμφανίζεται με τη συμμετοχή ιδιωτικής εταιρείας στην εκπόνηση του σχεδιασμού για τα ΑΕΙ έπειτα από καταγγελίες. Σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη αλλά και έπειτα από επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, η μελέτη αποτύπωσης του ακαδημαϊκού χάρτη στην οποία στηρίχθηκε η «Αθηνά» έγινε από θυγατρική του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΜΗ.
Ο βουλευτής αποκάλυψε ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ με 137.022 ευρώ. Παρέθεσε μάλιστα σχετικά έγγραφα σε σχετικό ρεπορτάζ στην «Αυγή». Την ίδια ώρα ερωτήματα εγείρονται για την απευθειας ανάθεση του έργου στην εταιρεία E.E.O GROUP, θυγατρικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και συμφερόντων του κ. Ροδόπουλου.

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοινωση:

«Η μελέτη στην οποία αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αφορά στην ανάπτυξη ενός διαδραστικού, γεωπληροφοριακού συστήματος απεικόνισης και συσχέτισης στοιχείων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το γεωπληροφοριακό και διαδραστικό σύστημα δημιουργεί μια κεντρική τράπεζα στοιχείων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα επικαιροποιείται και θα συμπληρώνεται με συμμετοχή και ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου και των ιδρυμάτων. Για την μελέτη αυτή, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (EYΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Διά Bίου Mάθηση" εξέδωσε την από 21/11/2012 πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό Μητρώο εταιρειών τεχνικών συμβούλων, με αντικείμενο την αποτύπωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η εταιρεία συμβούλων «E.E.O. Group A.E.» με τίμημα 111.440 ευρώ πλέον ΦΠA. Σημειώνουμε ότι η παραπάνω εταιρεία είναι ο τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (EΣΣEEKA), από το 2010 και για την περίοδο 2010-2015. Για πρώτη φορά συλλέγεται το σύνολο της πληροφορίας που αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία βρισκόταν διάσπαρτη και μη επικαιροποιημένη σε υπηρεσίες του Υπουργείου και στα Ιδρύματα ανά την Ελλάδα και παρέχεται η δυνατότητα σύγκρισης και ανάλυσης στοιχείων προς λήψη επιτελικών αποφάσεων, για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ 

Τις μελέτες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το σχέδιο «Αθηνά» ζητεί από το υπουργείο Παιδείας το ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας το «να σταματήσει να κρύβεται».

Κατηγορεί επίσης το υπουργείο ότι δεν απάντησε στην αποκάλυψη ότι ανέθεσε μελέτη «σε ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα ιδιοκτήτριας κολεγίου προκειμένου να συνταχθεί το σχέδιο».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «πρέπει η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα ειδικότερα να γνωρίζει πώς διασφαλίστηκε ο αντικειμενικός χαρακτήρας του ερευνητή που έκανε την μελέτη - βασικό εργαλείο για την εκπόνηση του σχεδίου Αθηνά, που στη προκειμένη περίπτωση είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Metropolitan College».