Την τήρηση των υποσχέσεων για άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ ζητεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), πριν υπάρξουν «οδυνηρές καταστάσεις στο χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης, με επακόλουθα την επαγγελματική ασφυξία των ιατρών και το κλείσιμο χιλιάδων ιατρείων». Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι διαπιστώνει «για μία ακόμη φορά παρελκυστική τακτική και κωλυσιεργία», παρά τη νομοθετική ρύθμιση για πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και προκαταβολή του 90% των οφειλών και παρά την υπόσχεση για εξόφληση μέχρι 31 Μαρτίου.

Ζητεί επίσης την άμεση ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στο 1% του ΑΕΠ από 0,5%, αλλά και έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να στηριχθεί και να μην καταρρεύσει ο Οργανισμός, δεδομένης -όπως αναφέρει- της μεγάλης απώλειας εσόδων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της μεγάλης ύφεσης που πλήττει τον ιδιωτικό τομέα.

«Εάν καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ θα παρασύρει και την πρωτοβάθμια και την νοσοκομειακή περίθαλψη και η κρίση στον τομέα της υγείας θα καταστεί ανεξέλεγκτη», καταλήγει.

TAGS