Μεγάλη πτώση σημειώνεται στις τιμές των προϊόντων που είθισται να καταναλώνουμε την Καθαρά Δευτέρα, ειδικά στις τιμές ψαρικών- θαλασσινών, που στην ουσία αποτελούν και το βασικό μενού του «σαρακοστιανού τραπεζιού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) η Καθαρά Δευτέρα μπορεί να μην αποτελεί επίσημη αργία του Κράτους και η υποχρεωτικότητά της να καθιερώνεται μόνο με ειδικές διατάξεις ή ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο οι καταναλωτές, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι σε εμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων μπορούμε και πρέπει να διατηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.

Τυπικά, την Καθαρά Δευτέρα όσα εμπορικά καταστήματα οπουδήποτε στην επικράτεια επιλέξουν να λειτουργήσουν, θα ανοίξουν νόμιμα, καθώς είναι εργάσιμη ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα και η λειτουργία των καταστημάτων κατά την ημέρα αυτή στο καθορισμένο πλαίσιο ωραρίου είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο κάθε έμπορος. Οι έμποροι κάνουν εκτενή αναφορά στην πτώση των τιμών στα προϊόντα που είθισται να καταναλώνουμε αυτές τις ημέρες, ειδικά μάλιστα για τις τιμές ψαρικών θαλασσινών, που στην ουσία αποτελούν και το βασικό μενού του «σαρακοστιανού τραπεζιού».

Τα περισσότερα προϊόντα εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 23% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά. Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 15% το κιλό (φρέσκα και κατεψυγμένα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 24%, οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν, επίσης, σε ένα ποσοστό του 25%, ενώ και τα μύδια είναι φθηνότερα κατά 17%.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, οι μεταβολές των τιμών τους μπορούν να θεωρηθούν ως οριακές, καθώς κινούνται, λίγο ως πολύ, στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στο καταναλωτικό κοινό (ακολουθεί σχετικός πίνακας με τη μεταβολή της τιμής των προαναφερθέντων προϊόντων, για τα έτη 2013 και 2012).

Τέλος, η ΕΣΕΕ εφιστά την προσοχή των εμπόρων στην ποιότητα των προϊόντων, υπενθυμίζει ότι προέχει η ασφάλεια των καταναλωτών και εύχεται σε όλους Καλή Σαρακοστή.