Εγκλωβισμένοι είναι από χθες το απόγευμα 38 μαθητές Γ' Λυκείου από το Λύκειο του Αμπελώνα Λάρισας σε αυτοκινητόδρομο της Ουγγαρίας, αφού χιονοθύελλα και ακραίες εθνικές συνθήκες μπλόκαραν χιλιάδες οχήματα, με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο να επικοινωνεί με τον ούγγρο ομόλογό του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική πρεσβεία στην Βουδαπέστη ενημερώθηκε για το συμβάν και ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρμόδιες ουγγρικές αρχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μόλις ενημερώθηκε για την περιπέτεια την ελλήνων μαθητών, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λυκειάρχη και συνοδό τους, καθώς και με τους γονείς τους στην Ελλάδα, προκειμένου ενημερωθεί άμεσα για την κατάστασή τους.

Δόθηκαν οδηγίες στην Πρεσβεία, ώστε να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια που τυχόν χρειασθούν οι μαθητές. Κλιμάκιο με στελέχη της πρεσβείας, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, προσπαθεί ήδη να προσεγγίσει το σημείο που έχουν εγκλωβισθεί οι μαθητές.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον ούγγρο ομόλογό του και του ζήτησε την άμεση συνδρομή των ουγγρικών αρχών, προκειμένου να απεγκλωβιστεί το πούλμαν και να μεταφερθούν οι μαθητές σε ασφαλές κατάλυμα.

Όλοι οι μαθητές είναι ασφαλείς και απολύτως καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ αφού στο σημείο έχουν σπεύσει μέλη της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, προκειμένου απεγκλωβισθεί το όχημα και μεταφερθούν οι μαθητές σε ξενώνα στην παραπλήσια πόλη Gyor.

Το πούλμαν πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βιέννη-Βουδαπέστη, όμως η κακοκαιρία χάλασε την πενθήμερη εκδρομή των μαθητών. Σύμφωνα με τον ουγγρικό Ερυθρό Σταυρό στον αυτοκινητόδρομο Μ1, 120 χιλιόμετρα έξω από την ουγγρική πρωτεύουσα, έχουν αποκλειστεί περίπου 10.000 άνθρωποι.