current views are: 1

17 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση08:14

Ισόβιος αποκλεισμός του Γιώργου Κατίδη από τις Εθνικές Ομάδες! – Αβέβαιο το μέλλον του στην ΑΕΚ

Απόφαση-καταπέλτη έλαβε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) για τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γιώργο Κατίδη. Συγκεκριμένα, ο ποδοσφαιριστής αποκλείστηκε ισόβια από τις Εθνικές Ομάδες, εξαιτίας του ναζιστικού χαιρετισμού που έκανε χθες στον αγώνα με τη Βέροια και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Δημοσίευση 08:14’
αρθρο-newpost

Απόφαση-καταπέλτη έλαβε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) για τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γιώργο Κατίδη. Συγκεκριμένα, ο ποδοσφαιριστής αποκλείστηκε ισόβια από τις Εθνικές Ομάδες, εξαιτίας του ναζιστικού χαιρετισμού που έκανε χθες στον αγώνα με τη Βέροια και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Απόφαση-καταπέλτη έλαβε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) για τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γιώργο Κατίδη. Συγκεκριμένα, ο ποδοσφαιριστής αποκλείστηκε ισόβια από τις Εθνικές Ομάδες, εξαιτίας του ναζιστικού χαιρετισμού που έκανε χθες στον αγώνα με τη Βέροια και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Ο ναζιστικός χαιρετισμός του νεαρού μεσοεπιθετικού δεν πέρασε απαρατήρητος από κανέναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η οργή όλων είναι μεγάλη, καθώς με την πράξη του δημιουργεί πολλά προβλήματα και ρεζιλεύει διεθνώς την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η ΠΑΕ ΑΕΚ κάλεσε σε απολογία τον παίκτη, ενώ το μέλλον του στην ομάδα είναι αβέβαιο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΕΚ αναφέρει: «Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ ΑΕΚ την Τρίτη 19 Μαρτίου, καλεί σε απολογία τον ποδοσφαιριστή της ομάδας Γιώργο Κατίδη. Ακολούθως το Δ.Σ θα συνεδριάσει ώστε να αποφασιστεί το μέλλον του ποδοσφαιριστή».

Η ενέργεια του 20χρονου άσου προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή και των ανθρώπων της, οι οποίοι αποφάσισαν το πρωί της Κυριακής (17/3) να τον τιμωρήσουν με ισόβιο αποκλεισμό από τις Εθνικές ομάδες!

Σύμφωνα με το gazzetta.gr, με την κίνηση αυτή η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν θέλει απλώς να τιμωρήσει τον Κατίδη, αλλά να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθεί στο μέλλον παρόμοια περιστατικά που ντροπιάζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει: «Συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τον ναζιστικό χαιρετισμό του Γιώργου Κατίδη στον αγώνα ΑΕΚ-Βέροια και αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα ομόφωνα αποφάσισε.

Η ενέργεια του ποδοσφαιριστή να χαιρετίσει ναζιστικά  τους θεατές του αγώνα προκαλεί βάναυσα το κοινό αίσθημα, προσβάλλει  βαρύτατα όλα τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τραυματίζει τον βαθιά ειρηνικό και ανθρώπινο χαρακτήρα του ποδοσφαίρου. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά.
    
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αποφασίζει τον ισόβιο αποκλεισμό του Γιώργου Κατίδη από όλες τις εθνικές ομάδες.
    
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προέβλεψε ανάλογα  φαινόμενα και έχει ήδη περιλάβει στον τύπο συμβολαίου, που οι ποδοσφαιριστές υπογράφουν με τις ομάδες,  αντίστοιχες απαγορεύσεις.

Η Ε.Π.Ο. είναι, επίσης,  βέβαιη, πως τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα θα παρέμβουν αποφασιστικά και θα επιβάλλουν τις προβλεπόμενες στον Πειθαρχικό Κώδικα,  για το παράπτωμα, ποινές, οι οποίες είναι από τις βαρύτερες στο ποδόσφαιρο και αποτελούν αντιγραφή των ποινών, που η FIFA έχει θεσμοθετήσει για ανάλογες περιπτώσεις.

Τέλος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα λάβει όλα τα πρόσφορα μέτρα για να διαφυλάξει τον ειρηνικό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου, και να προωθήσει τις αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του σεβασμού που αυτό πρεσβεύει». 

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Αντιδράσεις απο ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ προκάλεσε ο ναζιστικός χαιρετισμός του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γιώργου Κατίδη, κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για δηλητήριο που δεν πρέπει να εξαπλωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Την ημέρα που στη Θεσσαλονίκη τιμήθηκε η μνήμη χιλιάδων Εβραίων που οδηγήθηκαν από του ναζιστές στα κρεματόρια του Άουσβιτς, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ένας Θεσσαλονικιός, στον αγώνα ΑΕΚ – Βέροια, ο Γιώργος Κατίδης χαιρέτησε ναζιστικά. Μάλλον ο κύριος Κατίδης δεν γνωρίζει ότι η ΑΕΚ είναι ομάδα προσφύγων, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το ρατσισμό και τον φασισμό. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και των αρμοδίων οργάνων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το δηλητήριο του ναζισμού δεν πρέπει να μολύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Παράλληλα, τον ναζιστικό χαιρετισμό καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμα και η ίδια η ομάδα καταδίκασε το επεισόδιο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν ήξερε τι σημαίνει αυτός ο χαιρετισμός, ζητώντας συγγνώμη.

«Είμαι διεθνής παίκτης και πληροφορήθηκα τώρα τι επιπτώσεις μπορεί να έχω. Έμαθα τι σημαίνει ο πανηγυρισμός όταν μπήκα στα αποδυτήρια. Το έκανα για να σηκωθεί ο κόσμος όρθιος και μόνο. Καταλαβαίνω την ένταση που έχω δημιουργήσει.

Ζητάω συγγνώμη και θέλω να πω πως ξέρω πού βρίσκομαι και σε ποιον σύλλογο. Έχω πληροφορηθεί τα πάντα από τον Μιχάλη Παυλή. Είμαι 20 χρονών και δεν θα ήθελα να βάλω τέλος στην καριέρα μου με κάτι τέτοιο.

Καταλαβαίνω πως ο κόσμος δεν μπορεί να το δεχτεί ότι δεν ξέρω. Παρόλα αυτά να σας πω την αλήθεια έχω παρακολουθήσει κάποια βίντεο στο youtube και νόμιζα πως ήταν για να σηκωθούν επάνω οι οπαδοί μας.

Μου το εξήγησε ο Αλέξανδρος Κολιάδης λίγο αργότερα. Το έκανα στον κόσμο. Όλη αυτή η κριτική που έχω δεχτεί, επειδή δεν έβαζα γκολ, δεν μου κάθονταν κάποιες φάσεις. Το έκανα για να σηκωθεί ο κόσμος όρθιος. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να μην με πιστέψει. Το έκανα για να ζητήσω λίγο σεβασμό από τον κόσμο για την κριτική στα τελευταία παιχνίδια.

Ο κόσμος θα κρίνει και θα πιστέψει αυτό που θέλει. Παίζεται η καριέρα μου αυτή την στιγμή, για μια νίκη που ήθελε η ομάδα μου, για ένα γκολ που ήθελα και δεν μπορώ να την χαρώ. Όλοι οι συμπαίκτες μου είναι στεναχωρημένοι. Δεν ξέρω τι να σκεφτώ και τι να κάνω.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ρατσιστής».

Ανακοίνωση έβγαλε το ΚΚΕ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος κάνει λόγο για συμπεριφορά που προσβάλλει και ναζιστικό χαιρετισμό.

«Η συμπεριφορά του παίκτη της ΑΕΚ και ο ναζιστικός του χαιρετισμός προκαλεί όλους τους φιλάθλους και τον ελληνικό λαό.

Προσβάλλει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού, των αθλητών που και στη χώρα μας πολέμησαν το ναζισμό, στήθηκαν ακόμη και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Είναι σημαντικό ότι η ενέργεια αυτή καταδικάστηκε από τους παίκτες της ομάδας, από τους συναδέλφους του σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, και πάνω από όλα αποδοκιμάστηκε μαζικά από τους φιλάθλους της ΑΕΚ και των άλλων ομάδων.

Οι φίλοι της ΑΕΚ, με τις ιστορικές μνήμες της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, αλλά και όλοι οι φίλαθλοι, πρέπει να απομονώσουν και να αποβάλλουν τα φασιστικά παράσιτα που δρουν και χρησιμοποιούν το σάπιο αθλητισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις ομάδες προκειμένου να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο».

ΠΑΣΟΚ: «Μέγιστη προσβολή στις ανθρώπινες και αθλητικές αξίες»

«Ο ναζιστικός χαιρετισμός του νεαρού ποδοσφαιριστή Γιώργου Κατίδη θα εικονογραφήσει μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, ως η μέγιστη προσβολή στις ανθρώπινες και αθλητικές αξίες και ως πρόκληση στη συλλογική μας μνήμη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ. «Κι αυτό» προσθέτει «την ημέρα μνήμης για τους Έλληνες εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα».

«Η επιρροή των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στα παιδιά και τη νεολαία, η δράση τους σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, τους καθιστά κάθε μέρα πιο επικίνδυνους για τη δημοκρατία και την ελευθερία στην πατρίδα μας. Χρέος μας είναι να σταματήσουμε την πιο άθλια προπαγάνδα που έχει γνωρίσει η χώρα, θύματα της οποίας πέφτουν δυστυχώς πολλά νέα παιδιά, όπως ο Κατίδης» καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος.

 


σχετικα αρθρα