Τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία από σήμερα θα άρχισε η λειτουργία του μηχανισμού, μέσω του οποίου το ΣΔΟΕ θα μπορούσε να έχει αυτόματη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων διαψεύδει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
«Οι πρόσφατες αναφορές του έντυπου και ηλεκτρονικού  τύπου, σχετικά με την άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση του ΣΔΟΕ σε τραπεζικά δεδομένα από σήμερα Τρίτη 19 Μαρτίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοινώση του υπουργείου Οικονομικών.  

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δέκα στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ καθώς και δύο από κάθε περιφερειακή διεύθυνση θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς καταθέσεων των φορολογούμενων.  

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να καταπολεμηθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων που υπήρχε μέχρι τώρα στη διαδικασία ενημέρωσης των φορολογικών αρχών από τις τράπεζες για τους λογαριασμούς καταθέσεων των ελεγχόμενων.  

Παράλληλα, με βάση το νέο σύστημα, το ΣΔΟΕ και οι άλλες φορολογικές αρχές θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν με ταχύτερες διαδικασίες τις διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων των φορολογούμενων.  

Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί η ετεροχρονισμένη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών καθώς τα σχετικά δημοσιεύματα είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή.  

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εν λόγω διάψευση αντανακλά την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για νέα μαζική φυγή των ελληνικών καταθέσεων προς τρίτες χώρες, μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο.  
TAGS