Ξεκινούν απο σήμερα τη λειτουργία τους, οι 17 επιτροπές αιτήσεων για πολιτικό άσυλο των μεταναστών σε δεύτερο βαθμό σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ηδη εκκρεμούν 46.000 αιτήσεις.

Εδώ και 45 μέρες εφαρμόζεται το νέο Π.Δ. 114/2010 που θα ισχύσει για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου, που ιδρύεται με τον Ν.3907/2011, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 26 Ιανουαρίου.

Η εξέταση των αιτημάτων σε Β΄ βαθμό θα γίνεται σε κτίριο επί της οδού Αλατσατών και Καλλιπόλεως 1, στο Βύρωνα. Οι αλλοδαποί των οποίων τα αιτήματα θα εξετάζονται θα λαμβάνουν ατομική ειδοποίηση για την προσέλευσή τους στις δηλωθείσες διευθύνσεις διαμονής τους.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε ότι όποιος αλλοδαπός επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του, το υπουργείο θέτει σε εφαρμογή τη δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού.

Το πρόγραμμα καλύπτει την πλήρη ενημέρωση των μεταναστών για την προετοιμασία όσον αφορά τον εθελοντικό επαναπατρισμό, την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης μέχρι την αναχώρησή τους καθώς και κατά τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στην πατρίδα τους.

Πεταλωτής: Οι επιτροπές ασύλου φέρνουν νέα εποχή στη μεταναστευτική πολιτική

"Για πρώτη φορά και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θέτουμε σε εφαρμογή ό,τι πιο προοδευτικό, σύγχρονο αλλά και αποτελεσματικό υπάρχει στο χώρο του ασύλου και γενικότερα στην αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι τέθηκε σε εφαρμογή η λειτουργία των επιτροπών ασύλου, "η οποία φέρνει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας σε μια πραγματικά νέα εποχή" και ότι οι επιτροπές που λειτουργούν ήδη έχουν ήδη εξετάσει 192 αιτήματα, ενώ από σήμερα τίθενται σε λειτουργία και άλλες επιτροπές.