Αλλάζουν τα δεδομένα στο τουριστικό τοπίο, που μοιραία, θα επηρεάσουν και την Κρήτη, εξαιτίας των εξεγέρσεων και των αιματηρών επεισοδίων σε Τυνησία και Αίγυπτο. Πάντως, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους μεγάλους tour operators, που δραστηριοποιούνται τόσο στις χώρες της Β. Αφρικής όσο και στη χώρα μας, τα πράγματα είναι αρκετά συγκεχυμένα.

Χαρακτηριστικά, αυτές τις ημέρες "κλείνει" ένα μεγάλο μέρος των πακέτων διακοπών των πολιτών από τη Βόρεια Ευρώπη και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τις επιλογές τους θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα πρόσφατα γεγονότα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η χώρα που θα καρπωθεί το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης, που σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούνταν σε Τυνησία και Αίγυπτο, είναι η Τουρκία, λόγω των χαμηλών τιμών που προσφέρει.

Θα υπάρξουν και πολλές ακυρώσεις

Τα πράγματα είναι πιο σαφή σε ό,τι αφορά την 'Tui', τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό tour operator.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ακυρωθεί πολλά τουριστικά πακέτα προς την Τυνησία και το ίδιο αναμένεται να γίνει και προς την Αίγυπτο, μολονότι η εξέγερση δεν έχει επεκταθεί στις τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, επειδή αυτήν την εποχή οριστικοποιούνται τα πακέτα και υπογράφονται συμβόλαια με τις αεροπορικές εταιρίες για τις μεταφορές, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλές ακυρώσεις για αυτές τις δύο χώρες.

Tη βλάβη που θα υποστούν Αίγυπτος και Τυνησία φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να την καρπώνεται η Τουρκία αλλά και η Κύπρος. Ειδικά η πρώτη, που φέτος παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 60% στους Σκανδιναβούς τουρίστες, αναμένεται να υπάρξει εκ νέου αύξηση της τάξης του 40%.

Συνολικά, ετησίως, τόσο η Τυνησία όσο, κυρίως και η Αίγυπτος, δέχονταν πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που προσφέρουν και τη δημιουργία τουριστικών ζωνών σε διάφορες περιοχές τους.

Παρά την αύξηση του τουρισμού, τον μικρό δανεισμό και το μικρό δημόσιο χρέος στις χώρες αυτές, η ανεργία έφτανε το 30%, ενώ τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής ήταν τεράστια.