Σε εξέλιξη βρίσκεται η ελληνική επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών, από την Αίγυπτο. Τα τρία αεροσκάφη C- 130 της Πολεμικής Αεροπορίας που διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό την Αίγυπτο, στις 9.31, στις 9.40 και στις 9.58 σήμερα το πρωί.

"Ξεκινάμε με τα τρία C-130 για την Αίγυπτο, τα οποία θα μεταφέρουν 215 από τους δικούς μας ανθρώπους, από την Αλεξάνδρεια. Εύχομαι μέχρι το απόγευμα να είμαστε πίσω και όλα να πάνε καλά", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, λίγο πριν την αναχώρηση του πρώτου αεροσκάφους για την Αίγυπτο, στο οποίο επιβαίνει ως συντονιστής της επιχείρησης επαναπατρισμού των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η επιστροφή αναμένεται μετά τις 4 το απόγευμα, ανάλογα με τη διάρκεια του χρόνου επιβίβασης.

"Το άγχος είναι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους που περνάνε δύσκολα. Για μας, είναι σχετικά εύκολο να πάμε να τους πάρουμε”, τόνισε ο κ. Δόλλης

Η πτήση έως την Αίγυπτο διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες και τα αεροσκάφη στην επιστροφή τους θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Στην παροικία του Καΐρου, είναι λιγότεροι οι ομογενείς που ανησυχούν.

Την ίδια ώρα, πολλές είναι και οι ξένες κυβερνήσεις και τα τουριστικά πρακτορεία που επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο.

Ήδη, η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να μεταφέρει ασφαλώς στην Ευρώπη τους Αμερικανούς υπηκόους που θέλουν να φύγουν.

Το αεροδρόμιο ωστόσο υπολειτουργεί, αφού έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις των αιγυπτιακών αερογραμμών, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις δέκα σήμερα το πρωί.

Ισχυρό πλήγμα δέχεται και η οικονομία της χώρας. Πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην περιοχή. Κλειστό παραμένει και σήμερα το χρηματιστήριο του Καΐρου.