Το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Φόκους’ δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Βλαντιμίρ Κάλτσεφ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Ένταξης και Ελεύθερης Κοινωνικής διακίνησης των ατόμων με τον τίτλο: « Στην Ελλάδα, οι Βούλγαροι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα μετά τους Αλβανούς».

«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι γειτονικές χώρες και δεν χρειάζεται άδεια εργασίας. Η ροή των Βουλγάρων, όχι μόνον για αναψυχή, για τουρισμό αλλά και για απασχόληση είναι πολύ μεγάλη, ειδικά όταν υπάρχει εποχιακή απασχόληση. “Οι Βούλγαροι δραστηριοποιούνται κυρίως στον αγροτικό τομέα, στην παροχή υπηρεσιών και στις οικοδομικές εργασίες. “Η πλειονότητα όμως ανήκει στους εποχιακούς εργαζόμενους», είπε ο εμπειρογνώμονας.

Στην Ελλάδα, οι Βούλγαροι είναι μεταξύ 80.000 και 120.000 χιλιάδων.

Ο Βούλγαρος εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι μεγάλος αριθμός Βουλγάρων απασχολείται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα καθ’ όλη την εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο επιστρέφει στη Βουλγαρία, διασχίζοντας στην πραγματικότητα κάθε εβδομάδα «τα σύνορα της απασχόλησης».
«Οι Βούλγαροι είναι συγκεντρωμένοι σε ορισμένες περιοχές. Σε μια ενημερωτική ημερίδα αναφέρθηκε ότι τουλάχιστον 20.000 Βούλγαροι βρίσκονται στην Κρήτη. Ο μεγαλύτερος όγκος των Βουλγάρων παρουσιάζεται στην έναρξη των εποχιακών γεωργικών εργασιών», δήλωσε ο Κάλτσεφ.