Προσγειώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα τρία στρατιωτικά αεροσκάφη C-130, που μετέφεραν από την Αλεξάνδρεια συνολικά 184 Ελληνες που ζουν στην Αίγυπτο.

Στα τρία αεροσκάφη επέβεναν 182 πάροικοι - Έλληνες και Κύπριοι.

Στο πρώτο από τα μεταγωγικά που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας βρίσκονταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τους οποίους καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά, όπως και την ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννης Τσιόκας.

Ο κ. Τσιόκας, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Εξωτερικών, τον προσκάλεσε να έρθει και πάλι επίσημα στην Αλεξάνδρεια, όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο κ. Δόλλης τόνισε ότι ήταν καθήκον της Ελλάδας η απόφαση για την αποστολή των μεταγωγικών αεροσκαφών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων. "Είμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό κάθε απόδημου Έλληνα", είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Δόλλης συνεχάρη τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Γιώργο Διακοφωτάκη και εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την άριστη οργάνωση, από τις διπλωματικές μας αρχές, της διαδικασίας για την ομαλή και χωρίς κανένα πρόβλημα μετάβαση των Ελλήνων στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας.

Ο κ. Δόλλης, πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β,' που βρίσκεται στο Κάιρο, όσο και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανο Ταμβάκη.

Το πρώτο αεροσκάφος C-130 έφτασε στις 11.30 στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και ακολούθησαν άλλα δύο. Η πρώτη αναχώρηση πραγματοποιήθηκε γύρω στις δύο το μεσημέρι και το τρίτο αεροσκάφος απογειώθηκε στις 2:55 το μεσήμερι.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη για όσους επαναπατρίζονταν και όπως έλεγαν οι ίδιοι, "το σώμα μας θα είναι πλέον στην Αθήνα, αλλά η ψυχή μας και η καρδιά μας θα παραμείνει στην Αλεξάνδρεια". Μάλιστα, υπήρξαν και τρεις πάροικοι που αποφάσισαν τελικά να μην ταξιδέψουν και να μην αποχωριστούν την Αλεξάνδρεια, την πόλη όπου γεννήθηκαν.