Μέτρα για να αποκτήσει "ευρωπαϊκή" εικόνα και να ενισχύσει τα έσοδά του μελέτησε ο δήμος Χανίων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η σύσταση και λειτουργία Τμήματος Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Χρηματοδοτήσεων στο Δήμο Χανίων, με αποκλειστική αρμοδιότητα την καταγραφή και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την υποβολή των σχετικών προτάσεων, καθώς επίσης και η συνεργασία Δήμου Χανίων και Περιφέρειας, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και οι πολιτικές σε επίπεδο Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας Γαβριήλ Αμίτσης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη νέα 10ετή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινάει από το τρέχον έτος και φέρει την ονομασία "Ε.Ε.-2020".

Πρόκειται, όπως επεσήμανε, για ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο, που κινείται σε τρεις άξονες, τους εθνικούς πόρους, τους πόρους των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και τα Ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Όπως επεσήμανε "είναι μεγάλη ευκαιρία για το Δήμο Χανίων να εντάξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές στον προγραμματισμό του, καθώς αυτές θα αποτελέσουν για τον Δήμο το διαβατήριο για την αναζήτηση περαιτέρω κονδυλίων".

Παράλληλα, παρουσίασε στους συμμετέχοντες το παράδειγμα της Ένωσης Δήμων Κύπρου και παρότρυνε για τη δημιουργία τοπικών Γραφείων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ώστε να υπάρχει άμεση αξιοποίηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης επεσήμανε ότι και προεκλογικά είχε θέσει το ζήτημα της σύστασης και λειτουργίας αυτοτελούς Γραφείου Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων, καθώς η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κρίνεται σημαντική ως προς την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του Δήμου Χανίων.

"Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό το Τμήμα Προγραμματισμού και Εσωτερικού Ελέγχου, που λειτουργεί ήδη στον Δήμο", τόνισε ο κ. Σκουλάκης.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ζήτησε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε τα ευρωπαϊκά προγράμματα ν' αποτελέσουν βασικό εργαλείο σχεδιασμού και δράσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, αφού επικρότησε την προσπάθεια του Δήμου Χανίων για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται κοντά σε όποιον Δήμο εντάξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές στον σχεδιασμό του.