Κομφούζιο αναμένεται και πάλι αύριο στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, θα τις κλιμακώσουν ως άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, έως ότου ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή, κάτι που πρόκειται να γίνει σε τουλάχιστον 15 μέρες, καθώς δεν συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μάλιστα, ένα νέο στοιχείο, που διαπιστώθηκε στη διαδικασία των κινητοποιήσεων, είναι και αυτό της ανυπακοής στις δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο Μετρό, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι η σημερινή εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία τους, είχε κηρυχθεί παράνομη από το δικαστήριο, οι συρμοί δεν κινήθηκαν, καθώς, όπως τόνιζαν οι ίδιοι, περιφρούρησαν την απεργία τους, μπλοκάροντας κομβικά σημεία, ώστε να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν τα τρένα.

Πορεία των εργαζομένων στα ΜΜΜ

Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία των εργαζομένων στα ΜΜΜ από την Ομόνοια, κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Οικονομίας και τη Βουλή με αποτέλεσμα να κλείνουν οι δρόμοι απ΄όπου περνούσαν οι διαδηλωτές δυσχεραίνοντας την ήδη επιβαρυμένη ροή της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας. Ακολούθως, η πορεία κατέβηκε την Πανεπιστημίου και κατέληξε έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ, στο πεδίο του Άρεως.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν κανονικά το Μετρό και το Τράμ, εφόσον την τελευταία στιγμή οι εργαζόμενοι δεν αποφασίσουν κάτι άλλο.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου για προσχηματικό διάλογο και απευθυνόμενοι στο επιβατικό κοινό που ταλαιπωρείται, αφού ζητούν συγγνώμη, σημειώνουν ότι αγωνίζονται και «κατά των υπέρογκων αυξήσεων στα εισιτήρια».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δεν σκέφτεται να κάνει χρήση του μέτρου της επίταξης γιατί η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι στη φιλοσοφία της. Ωστόσο, υπενθυμίζει στους εργαζόμενους ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες διασφαλίζονται με το νομοσχέδιο, αποτελούν κοινωνικό αγαθό. Επαναλαμβάνει δε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τα τεράστια ελλείμματα στις συγκοινωνίες, που τα πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι και προειδοποιεί ότι η έσχατη λύση, την οποία μάλιστα προκρίνει η Τρόϊκα, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

«Η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και ποτέ δεν κουνάει το δάχτυλο σε αυτούς. Μην υψώνετε και εσείς τη γροθιά στην κοινωνία», διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μέσα σε αυτή την κρίση όλοι οι εργαζόμενοι κάτι χάνουν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Σε ό,τι αφορά τον διάλογο ο υπουργός ΥΜΔ υπενθύμισε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ΄αόριστον και ότι η κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και του δικαιώματος στην εργασία, ενώ για την εισιτηριοδιαφυγή είπε ότι «συνιστά δολιοφθορά η στάση των τζαμπατζήδων», εκφράζοντας την ελπίδα ότι το φαινόμενο αυτό θα αντιμετωπιστεί σθεναρά με τα μέτρα, που θα ληφθούν σύντομα.