Καθυστερήσεις υπογραφής κρίσιμων Προεδρικών Διαταγμάτων, κωλυσιεργίες και προσπάθειες εξοικονόμησης χρημάτων, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, ικανό να "τινάξει στον αέρα" τη λειτουργία ολόκληρων σχολών.

Αυτή τη φορά, η "κραυγή αγωνίας" έρχεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αφορμή για την οργή των αρχιτεκτόνων αποτελεί το κομβικής σημασίας -για τη λειτουργία των Σχολών- Προεδρικό Διάταγμα 123/1985, που δεν υπογράφηκε, μέχρι στιγμής, από τον υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Πανάρετο, και με το οποίο γίνονταν έως σήμερα οι νέες εκλογές και εξελίξεις των μελών ΔΕΠ σε θέσεις "συνθετικής κατεύθυνσης".

Οι θέσεις αυτέ προβλέπονται κατ΄ εξαίρεση από το ΠΔ με συγκεκριμένα κριτήρια εκλογής, από τα οποία το κυριότερο είναι του αξιόλογου και αναγνωρισμένου αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού έργου εφαρμογής.

Τα κριτήρια αυτά ήρθαν σε αντικατάσταση της υποχρεωτικής κατοχής διδακτορικής διατριβής, όπως αντιθέτως συμβαίνει στα μαθήματα θεωρίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλωστε, η κατοχή διδακτορικού διπλώματος είναι δυνητική και προστίθεται, ως θετικό δεδομένο, που συμπληρώνει την εκπαιδευτική προσωπικότητα του υποψήφιου, όπως συμβαίνει στις καλύτερες αρχιτεκτονικές σχολές του κόσμου.

Η ισχύς αυτού του Προεδρικού Διατάγματος έληξε τον περασμένο Αύγουστο ενώ προηγουμένως, είχε ανανεωθεί τρεις φορές, από το 1985. Έως τώρα, οι ανανεώσεις γίνονταν εγκαίρως και έτσι δεν δημιουργούνταν προβλήματα δυσλειτουργίας των σχολών.

Ωστόσο, τώρα, παρά τη θετική εισήγηση για την ανανέωσή του, το Π.Δ. δεν έχει υπογραφεί από τον υφυπουργό.

Ως εκ τούτου, έχουν σταματήσει όλες οι νέες εκλογές και εξελίξεις των μελών ΔΕΠ βασικών μαθημάτων κορμού σε όλες τις αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές σχολές της χώρας.

Επιπλέον, οι σχολές βρίσκονται στα όρια παύσης εργασιών, λόγω και των πολυάριθμων εθελούσιων παραιτήσεων διδασκόντων, ειδικά στις υψηλές βαθμίδες, που είναι συνέπεια των νέων συνθηκών συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έχουν επανειλημμένως επιδιώξει από τον περασμένο Σεπτέμβριο να συναντηθούν με τον υφυπουργό Παιδείας, για να του γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους, αλλά χωρίς επιτυχία ενώ έχουν στείλει τις θέσεις τους και γραπτώς στο γραφείο του υφυπουργού.

Αντιμέτωποι με την αδιάφορη στάση της κυβέρνησης, οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουν ότι "η Πολιτεία ηθελημένα, ή αθέλητα, συμβάλλει στην υποβάθμιση της ουσίας της αρχιτεκτονικής διδασκαλίας, αλλά και της αρχιτεκτονικής, επιστήμης που πάντα εθεωρείτο και τέχνη".