"Δεν μπορούμε να δεχθούμε ως μία δημοκρατική κοινωνία ότι θέλουμε την αστυνομία στα πανεπιστήμια, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι για την τήρηση της τάξης", απάντησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε ερώτηση για το άσυλο από το ακροατήριο κατά τη διάρκεια διάλεξής της στο London School of Economics.

H υπουργός Παιδέιας τόνισε ότι χρειάζονται υπηρεσίες φύλαξης των πανεπιστημίων και κυρώσεις για όσους παραβαίνουν τους κανόνες, που θα καθορίζονται από τα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα όσα προωθεί το υπουργείο.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την επιβολή πανεπιστημιακών διδάκτρων και ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβεί το Σύνταγμα.

Σε ερώτηση για το διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους σχολίασε ότι η σωστή απάντηση στο δίλημμα είναι "ναι", ότι δηλαδή πρέπει να επέλθει διαχωρισμός, αλλά επισήμανε πως το πρόβλημα είναι πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο διαχωρισμός.

Ως προς τη σχολική ύλη σημείωσε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσεται από εκκλησιαστικές επιρροές και θα αναφέρεται πλέον σε όλες τις θρησκείες.

Στην ομιλία της με θέμα "Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ανάκαμψη της Ελλάδας", η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για "επαναστατικές μεταρρυθμίσεις" σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση η υπουργός Παιδείας έθεσε τέσσερις στόχους: την προώθηση προγραμμάτων διεθνών ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών, τη σύνδεση πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, την αξιολόγηση ολόκληρου του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση των υπολοίπων προβλημάτων, μια αναφορά στο θέμα του ασύλου.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας κάλεσε τους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές, που σπουδάζουν στα βρετανικά πανεπιστήμια, να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να συμβάλλουν στην αναμόρφωση του μέλλοντος της χώρας.

"Είναι δική μας υπευθυνότητα, ως κυβέρνηση, να σας προσφέρουμε τις ευκαιρίες. Είναι, επίσης, δική σας υπευθυνότητα, όταν σας προσφέρεται η ευκαιρια, να σκεφθείτε την επιστροφή σας στην Ελλάδα και να συμβάλλετε στην προσπάθεια αναμόρφωσης του μέλλοντος της χώρας μας.Αυτό είναι το κοινό μας όνειρο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις φοιτητών

Κατά την αποχώρηση της κας. Διαμαντοπούλου από το αμφιθέατρο της διάλεξης ομάδα Ελλήνων και ξένων φοιτητών ξεδίπλωσε πανό που ανέγραφε τη λέξη "Αντίσταση" στα ελληνικά και στα αγγλικά, φωνάζοντας το αγγλικό σύνθημα των Βρετανών φοιτητών κατά των περικοπών και της αύξησης των διδάκτρων από τη βρετανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, νωρίτερα, η υπουργός είχε ζητήσει από ορισμένους φοιτητές του ακροατηρίου που γελούσαν ειρωνικά σε τοποθετήσεις της να τις σχολιάσουν με επιχειρήματα και όχι να "παίζουν" με θέματα σημαντικά για την Ελλάδα.