Στην υποστολή της ελληνικής σημαίας από τα έξι κρουαζιερόπλοια του αποφάσισε να προχωρήσει ο κυπριακός όμιλος Louis Hellenic Cruises, προκαλώντας "πονοκέφαλο" σε χιλιάδες Έλληνες ναυτικούς.

Ο όμιλος επικαλείται ανισότητα στα λειτουργικά έξοδα μετά την άρση του καμποτάζ, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα πλοία άλλων σημαιών που θα μπορούν από φέτος να πραγματοποιούν κρουαζιέρες από τα ελληνικά λιμάνια.

Η Louis Cruises απασχολεί 1.000 Έλληνες ναυτικούς, ενώ τα κρουαζιερόπλοιά της μεταφέρουν περίπου 15.000 τουρίστες 22 εθνικοτήτων. Η εταιρεία διακινεί 400.000 ταξιδιώτες κάθε χρόνο στην Ελλάδα από όλα τα πλοία της που ξεκινούν από Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο. Μόνο στην Αθήνα φέρνει 130.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει σήμερα έξι κρουαζιερόπλοια σε ελληνική σημαία, τα "Emerald", "Destiny", "Saphire", "Majesty", "Queen" και "Cristal" και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Μεσόγειο και 5η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο.

Η αποχώρηση της Louis Cruises από την ελληνική σημαία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους ναυτικούς.

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού απηύθυνε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου για τον κίνδυνο που διαγράφεται άμεσα για τη χώρα να απολέσει οριστικά τα ελληνικά κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία και τους εκατοντάδες Έλληνες ναυτεργάτες που εργάζονται σε αυτά.