Προθεσμία για να καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα ζήτησαν και έλαβαν από τον Εισαγγελέα Εφετών Σπύρο Μουζακίτη οι τέσσερις από τους πέντε κληθέντες ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων, μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, για την υπόθεση της διακίνησης και εγκατάστασης στη Νομική παράνομων μεταναστών.

Ο εισαγγελέας έδωσε προθεσμία για τη Δευτέρα στους τρεις από τους τέσσερις, για την Πέμπτη στον τέταρτο, ενώ ο Νίκος Γιαννόπουλος, που είχε κληθεί για σήμερα, δεν εμφανίστηκε καθόλου στο εισαγγελικό γραφείο.

Σε δήλωση που διένειμε ο Γιαννόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Αποδέχομαι με μεγάλη υπερηφάνεια και πολλή χαρά την κατηγορία της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών. Γιατί αυτό σημαίνει την αμέριστη αλληλεγγύη μου στους μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά, υφιστάμενοι υπερεκμετάλλευση, ταπεινώσεις και καταστολή. Γιατί σημαίνει ότι ως μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης εργάστηκα με αφοσίωση για την υποστήριξη του αγώνα των 300 απεργών πείνας, για την ασφαλή άνοδό τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για τη νίκη του αγώνα τους, για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα".

Το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Μάρκος Χατζησάββας, που έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι ύστερα από χρόνια συμμετοχής σε κοινωνικά κινήματα είναι σε θέση να αναγνωρίσει πότε μια συλλογική διεκδίκηση είναι δίκαιη και "άρα νομιμοποιημένη στη συνείδηση αυτών που την ασκούν αλλά και σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία".

Προς συμπαράσταση των πέντε κληθέντων για εξηγήσεις είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο περίπου 100 φίλοι τους και μέλη οργανώσεων, ενώ μέλη της Νεολαίας του Συνασπισμού είχαν αναρτήσει πανό στο οποίο αναγραφόταν "Αν η αλληλεγγύη είναι έγκλημα, είμαστε όλοι ένοχοι".

Έξω από το Εφετείο βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας, ο οποίος δήλωσε: "Είναι υποχρέωσή μου να παρευρίσκομαι εδώ".

Τέλος, κάποιοι εκ των μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης είπαν ότι θα συγκεντρώσουν 1.500 υπογραφές με τις οποίες οι υπογράφοντες θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για το όλο θέμα.

Οπως ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μία εκ των δύο δικηγόρων στην υπόθεση των πέντε μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, τη Δευτέρα θα καταθέσουν έγγραφες εξηγήσεις οι τρεις από τους πέντε εγκαλούμενους, ένας θα καταθέσει την Πέμπτη, ενώ ο Νίκος Γιαννόπουλος περιορίστηκε στη δήλωση που διένειμε.