Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα των καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας με τον αριθμό των υπό κατάληψη σχολείων να φτάνει χθες τα 12. Οι μαθητές αντιδρούν στην πρόταση των πρυτάνεων και προέδρων των ΤΕΙ για τη μείωση των εισακτέων, ενώ το θέμα απασχόλησε έντονα την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, η οποία βρέθηκε χθες στο Βόλο και συζήτησε με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και τους διευθυντές των υπό κατάληψη σχολείων.

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα υπό κατάληψη σχολεία σε όλο το νομό. Ειδικότερα χθες κλειστά παρέμειναν τα 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 6ο, 7ο και 8ο Λύκεια Βόλου, τα Λύκεια Αγριάς και Αλμυρού, το 1ο Λύκειο Ν. Ιωνίας και τα 1ο και 3ο Γυμνάσια Βόλου.
Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ενδεχόμενες μειώσεις εισακτέων που προτείνουν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, αλλά και για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» της εκπαίδευσης.
Το ζήτημα των καταλήψεων απασχόλησε ιδιαιτέρως την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνα Πράντζου, η οποία βρέθηκε χθες στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προκειμένου να συζητήσει με το Διευθυντή αλλά και με τους διευθυντές των υπό κατάληψη σχολείων.
Η κ. Πράντζου σημείωσε πως βασικό ρόλο στα σχολεία θα πρέπει να έχουν τα σχολικά συμβούλια, ο ρόλος των οποίων δεν μπορεί να διαφανεί μέσα σε μία κρίση, αλλά θα είναι προληπτικός.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως τα σχολικά συμβούλιο θα πρέπει να ενεργοποιούνται έγκαιρα, ώστε να προλαμβάνουν τις καταλήψεις. Μέχρι πάντως να λυθούν οι καταλήψεις τόσο η Διεύθυνση, όσο και η Περιφέρεια, θα τηρήσουν στάση αναμονής κι έπειτα θα συγκληθούν οι σύλλογοι διδασκόντων και σε συνεργασία με τον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο και το σύλλογο γονέων θα γίνουν οι προτάσεις για την αναπλήρωση των μαθημάτων.
Εκείνο που επεσήμανε η κ. Πράντζου είναι πως οι αποφάσεις για τις αναπληρώσεις δεν θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα τιμωρίας αλλά παιδαγωγικό χαρακτήρα, έτσι ώστε τα παιδιά να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Δοδοντσάκης σχολίασε πως όταν βρέθηκε κοντά στους μαθητές για να ακούσει τα αιτήματά τους, δεν εντόπισε κανένα σοβαρό αίτημα για την καθημερινότητά τους σχολείο παρά μόνο αυτό που αφορά στην ενδεχόμενη μείωση των εισακτέων.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ευελπιστεί να λυθούν οι καταλήψεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.