"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχεδόν σε όλα τα λιμάνια για να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα" δήλωσε σήμερα ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους των 12 εθνικών λιμένων, στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού Γ.Ανωμερίτη.

Οι πρόεδροι των λιμανιών κατέθεσαν τις απόψεις τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τον προγραμματισμό τους για τα επόμενα χρόνια μέσα από το master plan.

Ο κ.Διαμαντίδης σε δηλώσεις του τόνισε : "Eδωσα τις πολιτικές κατευθύνσεις όπως αυτές τις διαμορφώνει η κυβέρνηση στη λογική όπως τον απεκάλεσα λιμενικού Καλλικράτη για να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της λειτουργίας των λιμανιών να γίνουν τα λιμάνια πιο ανταποδοτικά πιο συμφέροντα και εν πάσει περιπτώσει να αποδίδουν και αυτά που πρέπει να αποδώσουν στο δημόσιο και το κράτος".

"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να γίνουν επενδύσεις σε ορισμένα λιμάνια σε συνεργασία και με γειτονικές χώρες", πρόσθεσε ο υπουργός τονίζοντας ότι "ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για ένα εθνικό λιμενικό σύστημα θα γίνει σε τέσσερις άξονες".

Ο κ.Διαμαντίδης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε διεθνή σύμβουλο μελέτη για την καλύτερη κατανομή και λειτουργία των λιμανιών και σύντομα θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα που θα είναι πιλοτικό σχήμα για τη λειτουργία των λιμανιών.

"Θέλουμε να εντάξουμε όλα τα ορφανά λιμάνια που είναι πάνω από 800 σε αυτό το εθνικό λιμενικό σύστημα για να μπορέσουν να γίνουν προσοδοφόρα για την πατρίδα μας" τόνισε ο υπουργός.

"Τα λιμάνια είναι χώροι όπου εκεί λειτουργούν και καθορίζεται η εθνική λιμενική πολιτική και ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη λειτουργία τους", απάντησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των διοικήσεων των λιμανιών με τους παραλιμένιους δήμους και για αιτήματα που υποβάλλουν δήμαρχοι.

"Εμείς πάντως θα ακούσουμε με προσοχή τους δημάρχους που θέτουν τέτοια αιτήματα, όπως πχ στο Ηράκλειο και στην Πάτρα" τόνισε ο κ.Διαμαντίδης προσθέτοντας παράλληλα ότι "άλλο πράγμα η λειτουργία του λιμανιού και άλλο πράγμα η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης".