Απεργιακός κλοιός στην υγεία με την κυβέρνηση να δείχνει ανυποχώρητη στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΕΣΥ και τους γιατρούς να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα, σεε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, έως και την επόμενη Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, τριήμερη πανελλαδική απεργία -μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου- Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο).

Σε 24ωρη απεργία προχωρά αύριο το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των ιατρικών συλλόγων, που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, παρέστη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για κοινό αγώνα γιατρών-φαρμακοποιών.

Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καταγγέλλουν τον υπουργό πως με "προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ".

"Δεν θα αποσύρουμε ένα σχέδιο νόμου που φέρνει το γιατρό κοντύτερα στον πολίτη", απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Με κοινή απόφαση υπουργών Υγείας και Εργασίας οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν από Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, να απευθύνονται, μέσω των γραφείων του ΙΚΑ, στους 12.500 γιατρούς του Ταμείου των Δημοσίων (ΟΠΑΔ) και στους 4.500 γιατρούς του Οργανισμού Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών καθώς και στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το ΙΚΑ για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχουν.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις όσους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Την αντιθεσή της στη στάση που κρατούν οι γιατροί εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ.

Οι Διευθυντές του ΕΣΥ χαρακτηρίζουν "θέατρο του παραλόγου" τα γεγονότα στο υπουργείο Υγείας τα τελευταία 24ωρα και προσθέτουν ότι "για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια γίνεται μια προσπάθεια στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας".

Επισημαίνουν, στην επιστολή τους, ότι η θεσμοθέτηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας υπάρχει ως αίτημα από πολλά χρόνια, και ως κατεύθυνση απ΄ όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αφού εξασφαλίζει τον απαραίτητο διαχωρισμό της ζήτησης από την παραγωγή των υπηρεσιών, που με τη σειρά του βελτιώνει την ποιότητα, αφού εξοικονομεί πόρους. "Είναι γνωστό ότι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία δαπανούν πάνω από 10 δισ. ευρώ για μη ελεγχόμενες και μη αξιολογούμενες υπηρεσίες και οι πολίτες - ασφαλισμένοι δεν εξασφαλίζουν τις αναγκαίες γι' αυτούς υπηρεσίες. Η αντίδραση των διάφορων συντεχνιών σε μια τέτοιας μορφής θεσμοθέτηση δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του συστήματος και συντηρεί ένα σύστημα καταδικασμένο στην ανεπάρκειά του".

"Ελπίζουμε ότι η μυωπική πολιτική που υποστηρίζεται από τις ιατρικές συντεχνίες δεν θα αποτρέψει και πάλι την απόπειρα εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας στη χώρα μας προς όφελος των ικανών γιατρών και κυρίως των Ελλήνων πολιτών", καταλήγουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας.

Aπεργίες και στα φαρμακεία

"Ρολά" κατεβάζουν αύριο και τη Δευτέρα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.