Την αγανάκτησή των εμπόρων για τις τις απεργιακές κινητοποιήσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς που έχουν συμβάλλει σε αυτή τη μείωση εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Παράλληλα, εκφράζεται και η αγωνία του Συλλόγου, για την κατακόρυφη πτώση του τζίρου, το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων.

Όπως προκύπτει από έρευνα του συλλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αποκαρδιωτικά τα πρώτα στοιχεία καθώς καταγράφεται ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο :

- πτώση του τζίρου κατά 40%.

- Τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμαίνονται από 20% έως 70%.

- Πολύ μεγάλη μείωση της επισκεψιμότητας στην αγορά, εκτός Σαββάτου όπου καταγράφεται αύξηση.

- Ο τζίρος των καταστημάτων τα τρία Σάββατα 15,22 και 29 Ιανουαρίου είναι αυξημένος κατά 25%.

Από την ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας προκύπτει ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές και οι καταναλωτές ανταποκρίνονται, αλλά μόνο όταν δεν αποκλείονται από την πρόσβαση στις αγορές ή εκτιμούν ότι θα αποκλειστούν ή ταλαιπωρηθούν κατά την επιστροφή τους απ' αυτές.

''Στην ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο που διανύουμε, ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος διατηρούσαν μια αμυδρή ελπίδα ότι θα έπαιρναν μια ανάσα την περίοδο των εκπτώσεων. Αυτή την ελπίδα ζωής εξαφάνισαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο καθημερινός εν πολλοίς αποκλεισμός του κέντρου της πρωτεύουσας από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών, καταπατώντας όχι μόνο κάθε έννοια δικαίου αλλά επιδεικνύοντας και παντελή έλλειψη πνεύματος αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες τους που μόνο να χάσουν έχουν, αφού δεν καλύπτονται από την ασφάλεια της μονιμότητας σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας.

Ο σύλλογος δηλώνει ότι μαζί με την έκφραση της απόγνωσης και της απελπισίας των εμπόρων, διατυπώνει συγχρόνως την κατάπληξη και την απορία του για το γεγονός ότι συνεχίζονται οι απεργίες, παρότι από τα αρμόδια δικαστήρια έχουν κριθεί ως παράνομες.

''Ο εμπορικός κόσμος που διαχρονικά συμμετέχει, συνεισφέρει και συμβάλει με κάθε τρόπο, τις περισσότερες φορές πάνω από τις δυνάμεις του και τις δυνατότητές του, πιστεύει ότι ζούμε σε μια συντεταγμένη Πολιτεία στην οποία η Αρχή της νομιμότητας είναι θεμελιώδης και δεν νοείται κατάργηση ή παραβίαση της Αρχής αυτής. Καταφανής παραβίαση της Αρχής αυτής αποτελεί η περιφρόνηση των δικαστικών αποφάσεων στις οποίες πάντες οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε. Πρωταρχικό καθήκον της πολιτείας είναι να επέμβει και να επιβάλλει την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και την αποκατάσταση της νομιμότητας, η οποία καθημερινά και προς μεγίστη βλάβη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών προκλητικά παραβιάζεται'' καταλήγει ο ΕΣΑ.