Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και το Διευθυντή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ανήγγειλε νέα έκτακτα μέτρα για τους ασφαλισμένους το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα εξετάζονται πλέον από 16.000 συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ αλλά και από κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν μέχρι τον Ιούνιο και όχι μόνο για τις ημέρες που έχει διακηρυχθεί απεργία.

Στόχος του υπουργείου είναι να επιταγχυνθεί η απαλλαγή πέντε εκατομμυρίων ασφαλισμένων (άμεσα ή έμμεσα) στο ταμείο α"πό την απαράδεκτη κατάσταση, που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν, με τις ατελείωτες ουρές στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ".

Ειδικότερα από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ. Όταν θα επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους.

Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, θα συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου. Σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου οι γιατροί θα συμπληρώνουν επιπλέον  και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία τα οποία θα επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα, ώστε στο τέλος του μήνα αφού τα υποβάλλουν στο ΙΚΑ να τους καταβάλλεται και η ανάλογη αποζημίωση.  Για τους γιατρούς ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Οι συνταγές αυτές θα εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και θα εξοφλούνται με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΑΠΔ, στη βάση των όρων των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

Νέες απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ

Στο μεταξύ οι γιατροί του ΙΚΑ, αλλάζοντας την αρχική τους απόφαση για απεργία διαρκείας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και κάνουν λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήνει το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες βασανίζει τη χώρα μια απεργία, που ξεκίνησε από τους γιατρούς του ΙΚΑ, εξελίχθηκε σε κατάληψη του Υπουργείου και συμπαρέσυρε και άλλους κλάδους γιατρών.

Αναφορικά, μάλιστα, με την κατάληψη στο Υπουργείο είπε ότι αφορά ένα κομμάτι της συνδικαλιστικής ηγεσίας των γιατρών, "κατά τεκμήριο προσανατολισμένο σε ένα πολιτικό χώρο".

"Δε θα κάνουμε πίσω, γιατί δίνουμε αγώνα για το καλό του πολίτη και του ασφαλισμένου, για να γίνει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας."

Τέλος, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε προσθήκη, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, για τους νοσοκομειακούς γιατρούς με την οποία τακτοποιούνται οι εφημερίες στα περιφερειακά νοσοκομεία, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών.