Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάνει λόγο για έξαρση της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα το κέντρο αναφέρει ότι σύμφωνα με το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης “η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα αυξηθεί. Ο συνολικός αριθμός των δηλωθέντων θανάτων μέχρι την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου ανέρχεται στους 27, γεγονός που υποδηλώνεται από την ανάγκη προληπτικών μέτρων”.

Για τα δύο κρούσματα του ιού Α (Η1Ν1) που διαπιστώθηκαν στο πανεπιστήμιο Σύρου έχει ενημερωθεί ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Εξαιτίας αυτού του περιστατικού
συνεστήθη από τους θεράποντες ιατρούς η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής σπουδαστών και καθηγητών, καθώς και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας της σχολής για δέκα ημέρες, ώστε να γίνει απολύμανση και αερισμός.

Επίσης, υπάρχουν αρκετοί σπουδαστές ακόμη που εμφανίζουν συμπτώματα της ίδιας γρίπης, χωρίς όμως να είναι διαπιστωμένα επισήμως και γι’ αυτό συνεστήθη από την Διευθύντρια του Παθολογικού Τμήματος, η προληπτική χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε όλους τους σπουδαστές και το προσωπικό της σχολής.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων μπορεί επίσης να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι :

1. Ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες. Τονίζεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό

2. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών.

3. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.