Σε πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων προχώρησαν την Κυριακή τα μέλη του κινήματος “Δεν πληρώνω”.

Η απόφαση είχε ληφθεί τον προηγούμενο μήνα, κατά τη συνεδρίαση του πανελλαδικού συντονιστικού επιτροπών αγώνα κατά των διοδίων.

Το άνοιγμα των διοδίων ξεκίνησε σε κάποιες περιοχές από τις 12 το μεσημέρι και κορυφώθηκε στις 3 το απόγευμα.

Στόχος των διοργανωτών ήταν να ανοίξουν όλοι οι σταθμοί των διοδίων της χώρας και για το λόγο αυτό σε πολλές περιοχές πραγματοποιήθηκαν προσυγκεντρώσεις, ενώ έγινε μετακίνηση πολιτών με λεωφορεία.

Από την επιτροπή αγώνα της περιοχής του Ωρωπού ο Στρατής Λουπάτατζης, που παραβρέθηκε στο άνοιγμα των διοδίων των Αφιδνών τόνισε  ότι "δεν διαπραγματευόμαστε για μείωση του αντιτίμου των διοδίων. Αυτό που ζητάμε είναι να καταργηθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και έχουν τη λογική της προπληρωμής. Πληρώνουμε τους φόρους στα καύσιμα και στα τέλη κυκλοφορίας για να γίνουν τα έργα, δεν θα προπληρώνουμε και τα διόδια".

Από την πλευρά του, το μέλος του κινήματος «Πολίτες της Δυτικής Αθήνας» Δημήτριος Ντάβος, που βρέθηκε στο άνοιγμα των διοδίων της Αττικής οδού στη Φυλής, είπε ότι "δεν είναι ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε τα διόδια, αλλά οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι καταχρηστικές και παράνομες. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνεις για κάτι που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα".

Αναφερόμενος στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα διόδια στην Αττική οδό σημείωσε ότι "αυτή συμμετείχε μ’ ένα μικρό ποσοστό στην κατασκευή της και με την σύμβαση παραχώρησης που έχει γίνει και τις συνεχείς αυξήσεις, θα βγάλει τρελά κέρδη. Δεν μιλάμε πια για ένα κίνημα που λέει "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω", αλλά για ένα κίνημα που έχει ως σύνθημά του "δεν πληρώνομαι, δεν έχω να πληρώσω"".

Δεν πληρώνουν ούτε στην Πελοπόννησο

Πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της Πελοποννήσου αναπτύχθηκαν σε όλους τους σταθμούς διοδίων, από το Μάναρι Ασέας ως και τον Ισθμό, και α΄φησαν τις μπάρες σηκωμένες να περνούν ελεύθερα τα αυτοκίνητα, ενώ παράλληλα μοιράζαν και ενημερωτικό φυλλάδιο του κινήματος "Δεν πληρώνω".

Η Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου κράτησε τα διόδια ανοικτά έως τις 5 το απόγευμα.

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πιερία

Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι αντιτίθενται στην καταβολή διοδίων, έχουν συγκεντρωθεί από τις 3 μμ, με αυτοκίνητα, νταλίκες και λεωφορεία στα διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και Λεπτοκαρυάς Πιερίας, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης.

Ελεύθερη είναι και η διέλευση των οχημάτων από διόδια της Λεπτοκαρυάς, όπου έχει συγκεντρωθεί κόσμος. Όπως ανέφερε το μέλος της εθελοντικής ομάδας δράσης Νομού Πιερίας Ηλίας Τσολακίδης, υπάρχει μία πρωτοφανής υποστήριξη των πολιτών στο κίνημα κατά της καταβολής διοδίων.