Σε έξαρση ο ιός Η1Ν1 στη χώρας μας με 33 ασθενείς να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και δεκάδες να βρίσκονται διασωληνομένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Δωρεάν θα γίνεται από τα φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας, με απλή ιατρική συνταγή, η χορήγηση αντιϊκών.

Στη σχετική ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας προσθέτει ότι επειδή η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται και αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, πέραν του ενδεδειγμένου εμβολιασμού και της τήρησης των κανόνων υγιεινής, η χορήγηση αντιϊκών σε ασθενείς όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν.

Μάλιστα τονίζεται ότι εάν δεν είναι δυνατή η άμεση προμήθεια της αντιϊκής αγωγής από τα φαρμακεία για τους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, η χορήγηση πραγματοποιείται δωρεάν από τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας με απλή ιατρική συνταγή.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, στη χώρα μας.

"Η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων μπορεί επίσης να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές".

Εξάλλου, συνάντηση εργασίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα "Εποχική γρίπη 2010-2011: Η κατάσταση στην Ελλάδα".