Νέα εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Υγεία με τα φαρμακεία να κατεβάζουν "ρολά" και τους γιατρούς να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έως και την Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας - Πειραιά.

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν από τη Δευτέρα να επιλέγουν γιατρούς από τους συμβεβλημένους με τα ταμεία του Δημοσίου και των Ελευθέρων Επαγγελματιών. Θα μπορούν να τους επισκέπτονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία, επιδεικνύοντας τα βιβλιάρια ασφάλισής τους.

Οι λίστες των γιατρών του νομού Αττικής έχουν αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, και την Τρίτη θα δημοσιευτούν κατάλογοι ανά νομό στον επαρχιακό Τύπο.

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, ενώ τις πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του μέτρου και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, θα συνταγογραφούν στα απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα.

Το σύνολο αυτών των δελτίων θα υποβάλλεται στο τέλος του μήνα στο ΙΚΑ και θα καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.

Χωρίς φάρμακα οι ασθενείς

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί με κλείσιμο των φαρμακείων όλης της χώρας τη Δευτέρα 7, την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο ψηφίζεται στις 10 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Τα φαρμακεία έμειναν κλειστά και την Παρασκευή, αφού ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε κηρύξει 48ωρη απεργία για τις 4 και τις 7 Φεβρουαρίου.