Κλειστά θα είναι μέχρι και την Πέμπτη θα παραμείνουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την υγεία.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στη συνέλευση που πραγματοποίησαν οι φαρμακοποιοί της συμπρωτεύουσας, επικυρώθηκε η απόφαση του ΠΦΣ για την απεργία και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση των φαρμακοποιών στο Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι τις ΥΠΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκτέλεσης συνταγών από γιατρούς εκτός ΙΚΑ στους οποίους θα μπορούν να απευθύνονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ο κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνταγές αυτές είναι αμφιβόλου νομιμότητας και ότι υπάρχει υψηλό ρίσκο να μην πληρωθούν οι φαρμακοποιοί που τις εκτελούν.

Να σημειωθεί ότι σχετικά με το θέμα της εκτέλεσης από γιατρούς εκτός Ι.Κ.Α., ο ΠΦΣ έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα εκτέλεσης αυτών των συνταγών, με τη δυνατότητα πληρωμών από το ΙΚΑ, και με σειρά θεμάτων τεχνικής φύσης.

Μέχρι να λυθούν αυτά τα θέματα με επίσημη υπηρεσιακή εγκύκλιο από τις κεντρικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. συνιστάται στους φαρμακοποιούς να μην εκτελούν παρόμοιες συνταγές, ή να μην κόβουν απόδειξη λιανικής.