Σε "εμφύλιο" μεταξύ των γιατρών φαίνεται πως εξελίσσεται ο "πόλεμος" που ξεκίνησαν οι γιατροί του ΙΚΑ ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργέιο Υγείας.

Στη μία πλευρά βρίσκονται συνδικαλιστές και απεργοί του ΙΚΑ ενώ στην άλλη, οι  γιατροί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Οι δεύτεροι, σύμφωνα με στοιχεία των διοικήσεων των δύο Ταμείων, έχουν δεχθεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους να παράσχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, χωρίς να υπολογ'ιζουν την προειδοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων τους ότι θα κινήσουν πειθαρχικές διαδικασίες.

Και στη μέση ως εγκλωβισμένοι "όμηροι" οι χιλιάδες  ασφαλισμένοι του ΙΚΑ...

Ουρές αναμένεται να σχηματιστούν και σήμερα σε πολλά κεντρικά ιατρεία του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται από τις λίστες που είναι αναρτημένες έξω από τα ιατρεία, για τους γιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο του Δημοσίου και των Ελεύθερων Επαγγελματιών και κατόπιν τροπολογίας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, θα μπορούν να τους εξυπηρετούν. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η διάθεση των ατομικών συνταγολογίων.

Οι γιατροί του ΙΚΑ θα απεργούν μέχρι και την Παρασκευή, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά απεργούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Τριήμερη πανελλαδική απεργία από σήμερα, Τρίτη, έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία έως και αύριο, Τετάρτη.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκφράζουν την εκτίμηση ότι στα μέσα της εβδομάδας τα όποια προβλήματα με τα ραντεβού των ασφαλισμένων του ΙΚΑ θα έχουν εξομαλυνθεί.

Από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ μέχρι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου που θα λήξει, εκτιμάται ότι θα έχουν ακυρωθεί πάνω από 500.000 ραντεβού.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, παρά τις απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις που δέχονται από τους Ιατρικούς Συλλόγους για να μην εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θα ενταχθούν στην πλειοψηφία τους στο νέο σύστημα που προετοιμάζει το έδαφος για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν επίσης ότι αυτό που ενοχλεί τους γιατρούς είναι το μοίρασμα της πίτας. Τα 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΙΚΑ δε θα πηγαίνουν μόνο στους 7.000 γιατρούς του ΙΚΑ, αλλά σε 20.000. Επίσης, οι γιατροί δεν θα έχουν πια τα συνταγολόγια τα οποία περνούν στα χέρια των ασφαλισμένων, όπως συμβαίνει με όλα τα Ταμεία.

Παράλληλα, κλειστά θα είναι τα φαρμακεία της Αθήνας έως αύριο, Τετάρτη ενώ τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης έχουν κατεβάσει "ρολά" μέχρι και τη Πέμπτη.

Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί δεν θεωρούν νόμιμες τις συνταγές που συνταγογραφούν οι γιατροί οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστα Κούβαρη, οι συνταγές αυτές δεν καλύπτουν τον φαρμακοποιό και σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα.