Εντείνονται καθημερινά οι πιέσεις προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, για το μέτρο της Κάρτας του Πολίτη, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ως το τέλος του έτους.

Την περασμένη Κυριακή εκκλησιαστικά κινήματα, κληρικοί, μοναχοί και πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής στο Σύνταγμα κρατώντας πλακάτ και πανό φωνάζοντας συνθήματα “Ορθόδοξοι Έλληνες Αντισταθείτε” και “Όχι στο φακέλωμα”.

Στις 27 Μαρτίου η συντονιστική επιτροπή κατά της κάρτας του Πολίτη προτίθεται να οργανώσει ακόμη μία συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Μόλις ανακοινώθηκε ότι το νέο μέτρο πρόκειται να εφαρμοσθεί και στα ελληνικά δεδομένα, κυριάρχησαν οι φόβοι φανατικών ότι η Κάρτα θα περιέχει τον αριθμό 666 και το «χάραγμα του Αντίχριστου». Την ίδια στιγμή άλλοι, μέσα από την Εκκλησία, εξέφραζαν φόβους για τα προσωπικά δεδομένα, που, όπως έλεγαν, θα θίγονταν από το περιεχόμενο της Κάρτας.

Και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. Σε ανακοίνωσή της στις 5 Φεβρουαρίου, η Αρχιεπισκοπή σημείωνε ότι ο κ. Ιερώνυμος «συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πιστών, αναμένει ωστόσο την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών για την τοποθέτησή του».

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους είναι ωστόσο όλοι εκείνοι που “βλέπουν” την κάρτα του πολίτη ως “απόδειξη της κυριαρχίας του διαβόλου στο σύγχρονο κόσμο” και αντιδρούν έντονα παραπέμποντας με δηλώσεις του στην “υπόθεση των ταυτοτήτων” επί Χριστοδούλου.

Πριν από λίγες μέρες διευκρινίστηκε επισήμως για μία ακόμη φορά ότι η Κάρτα που θα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως, δηλαδή ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα νέου, ως κάρτα μετανάστη κ.λπ. είναι «το κλειδί» για την είσοδο της Ελλάδας στη νέα ψηφιακή εποχή. Ουδεμία περίπτωση, όμως, υπάρχει να θιγούν προσωπικά δεδομένα, αντίθετα αυτά θα τηρούνται αυστηρά.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που -από πλευράς Εκκλησίας- μιλούν εντελώς απαξιωτικά, τόσο για το σύστημα «καταγραφής» πληροφοριών του πολίτη, όσο και για τους υπευθύνους της κυβέρνησης «που σπεύδουν να εναρμονισθούν με τις παγκόσμιες επιταγές».

Συγκεκριμένα διατείνονται ότι η εφαρμογή της Κάρτας, θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις “πλήρους υποταγής στην οικονομική ολιγαρχία που οδηγεί τις πολιτικές επιλογές” και “θα εξυπηρετήσει ακόμη περισσότερο τις βασικές αρχές της παγκοσμιοποίησης”.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τα οφέλη από την Κάρτα είναι ελάχιστα μπροστά στα «ανταλλάγματα», που κατά τη γνώμη τους θα δώσουν οι πολίτες, και συγκεκριμένα μπροστά στη «θυσία της ελευθερίας του προσώπου και της ψυχής τους».