Στα δύο φαίνεται πως έχει χωριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Η κόντρα μεταξύ του προέδρου Ιωάννη Τσιάλτα και του μέλους του ΔΣ (και προέδρου του Ινστιτούτου Καταναλωτών) Γιώργου Λεχουρίτη, βγήκε στην επιφάνεια με την δημοσιοποίηση του τετραμηνιαίου απολογισμού του οργανισμού.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Γιώργος Λεχουρίτης με άλλα ανακοίνωση είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο για απόκρυψη προστίμων και ποσών και εμμονή του στην άρνηση να εκδίδει δελτία τύπου και να παραπέμπει για ενημέρωση δημοσιογράφους και καταναλωτές στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ.

«Είναι μια τακτική την οποία ακολουθούσαν όλες οι διοικήσεις του οργανισμού», απαντά στο newpost ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας: «Το ΔΣ συνέρχεται μία φορά το μήνα, επικυρώνει τα πρόστιμα που έρχονται από όλες τις περιφέρειες και τα επιδίδει στους ενδιαφερόμενους. Όταν επιδοθούν τα πρόστιμα ο ΕΦΕΤ διανέμει ένα δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνει τα ΜΜΕ ότι επιδόθηκαν πρόστιμα, παραπέμποντας για λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα. Εκεί βρίσκονται καταχωρημένα πάντα και το ύψος των προστίμων και το είδος των παραβιάσεων και οι ονομασίες των επιχειρήσεων που τιμωρήθηκαν».

Όσο για τις καταγγελίες που απηύθυνε ο Γιώργος Λεχουρίτης για απόκρυψη προστίμων, ο Ιωάννης Τσιάλτας λέει ότι «αυτά είναι ανυπόστατα. Τα πρόστιμα ανακοινώνονται μέσω της ιστοσελίδας. Δεν είναι δυνατό να διανέμουμε δελτίο τύπου κάθε φορά που εντοπίζεται μια παράβαση ανά την Ελλάδα, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν. Δεν γίνεται να ενημερωθεί το κοινό πριν ενημερωθεί-με την επίδοση της ποινής- ο επιχειρηματίας».

Όσο για το κίνητρο των καταγγελιών λέει στο newpost «Οι καταγγελίες του προέδρου του ΙΝΚΑ εναντίον μου ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα που ανέλαβα. Απλά... δεν με συμπαθεί»

Ντίνα Καραμάνου

Σχετικό Θέμα: Σύγκρουση ΙΝΚΑ – ΕΦΕΤ με καταγγελία για «κρυφά πρόστιμα»