Έγγραφο σύμφωνα με το οποίο στις 10 Οκτωβρίου 2000 επεστράφη στην ρωσική εταιρεία ANTEY το ποσό των 14,757 εκατ. ευρώ  από τον λιβανέζο επιχειρηματία Αλ Ζαγιάντ Φουάντ, χρήματα που φέρονται ότι δόθηκαν ως μίζες για την προμήθεια των TOR M1, επικαλέστηκαν οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου, σε μία προσπάθεια να αποδείξουν πως δεν υφίσταται αδίκημα για τον πρώην υπουργό.
Το συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο υπάρχει στη δικογραφία, φαίνεται να αγνοεί ο μάρτυρας Παναγιώτης Βλάχος ο οποίος ερωτώμενος από την υπεράσπιση, δήλωσε πως δεν το έχει υπ’ όψιν του.

«Επιλεκτικά δεν το είδε ο κύριος ειδικός επί πάντων», αντέτειναν οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Η υπεράσπιση υποστήριξε ακόμη πως υπάρχει απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η Drumillan χρησιμοποιήθηκε από την ρωσική εταιρεία ANTEY για να γλυτώσει τους δασμούς και τους φόρους περνώντας τα χρήματα από την Κύπρο, όπου υπήρχε ειδικό φορολογικό καθεστώς και με την πρακτική αυτή  η ANTEY κέρδισε 5 εκατ. δολάρια.

Νωρίτερα, σε ερώτηση του συνηγόρου της Αρετής Τσοχατζόπουλου, Μιχάλη Δημητρακόπουλου γιατί το ακίνητο για το οποίο η κυρία Τσοχατζοπούλου κατηγορείται ότι προέρχεται από μαύρο χρήμα αγοράστηκε πριν την πρώτη επιταγή του καταζητούμενου Φουάντ αλ Ζαγιάτ προς την εταιρεία Bluebell ο κ. Βλάχος απάντησε:

«Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν χρηματοροές από 1η Απριλίου του 1997. Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε με ακρίβεια τη ροή των χρημάτων ανάμεσα στις εταιρείες. Εδώ τα χρήματα κινούνται με ιλλιγιώδη ταχύτητα ανάμεσα σε εταιρείες, off - shore εταιρείες, τραπεζικούς λογαριασμούς, βαλίτσες με μετρητά. Πρέπει να δούμε τις εταιρείες ως σύνολο».

Ο δικηγόρος του Νίκου Ζήγρα, Στέλιος Γκαρίπης, δήλωσε πως πριν την πρώτη επιταγή από τον Φουάντ στη Bluebell δόθηκε στον κ. Ζήρα μια ολόκληρη βαλίτσα με μετρητά από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ντίνο Μιχαηλίδη και ακόμα πως η συστήθηκε αποκλειστικά για την αγορά του ακινήτου στην οδό Δεινοκράτους.

Σε ότι αφορά τη Βίκυ Σταμάτη, ο κ. Βλάχος κατέθεσε πως βρέθηκαν τρία εμβάσματα ύψους 40.000 ελβετικών φράγκων και ακόμα πως η κυρία Σταμάτη είχε πιστωτική κάρτα για τον λογαριασμό αυτό και έκανε αγορές ανά την Ευρώπη.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο

Έλενα Σιάνου