Εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και η προμήθεια 460 Μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) που παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ, καθώς και σειράς υποπρογραμμάτων, που αφορούν ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της δίωρης συνεδρίασης ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις να γίνουν πιο δυνατές, πιο ευέλικτες, με συγκεκριμένες οικονομίες κλίμακος, ώστε να αυξήσουν περαιτέρω την αποτρεπτική τους ισχύ και να ανταποκρίνονται άμεσα στην αποστολή που τους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, δηλαδή τη θωράκιση της εθνικής κυριαρχίας, ακεραιότητας και ανεξαρτησίας.

Με την νέα δομή δυνάμεων, συνέχισε, ενισχύονται οι μάχιμες μονάδες και συρρικνώνονται δομές διοίκησης που δεν εξυπηρετούν επιχειρησιακές ανάγκες. Συρρικνώνεται η στρατιωτική γραφειοκρατία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εφαρμογή της νέας δομής δυνάμεων θα έχει ολοκληρωθεί σε μία διετία, μετά από ένα μεταβατικό στάδιο μερικών μηνών.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι διαχρονικά δούλεψαν για να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο. Παράλληλα ευχαρίστησε τους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που, παρά τις αντιξοότητες και τις περικοπές, παραμένουν πιστοί στον όρκο τους, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική Πολιτεία, έχοντας επίγνωση της μεγάλης προσφοράς τους θα αποδώσει τα οφειλόμενα, μόλις φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επίσης μία σειρά υποπρογραμμάτων, που αφορούν σε ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας κατά κύριο λόγο και έπονται η κάλυψη αναγκών του Στρατού ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στα οπλικά συστήματα είναι τα Μιράζ 2000-5, τα Πάτριοτ, εκπαιδευτικές τορπίλες, κλπ.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια 460 Μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) που παραχωρούνται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την κάλυψη επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι σημερινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αφορούν στα εξής:

- Το πρόγραμμα κάλυψης αναγκών εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) για τα αεροπλάνα M-2000-5.

- Το πρόγραμμα ανταλλακτικών και συναφών υπηρεσιών υποστήριξης των πυραύλων MAGIC.

- Το πρόγραμμα υποστήριξης του οπλικού συστήματος PATRIOT.

-Τα προγράμματα και υποπρογράμματα υποστήριξης οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς που αφορούν στα ελικόπτερα που διαθέτει το ΓΕΣ.

-Τα προγράμματα εργοστασιακής συντήρησης ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας.

-Το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης συστημάτων ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

-Το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης αεροσκαφών C-130.

- Το πρόγραμμα προμήθειας υλικών ραντάρ.

- Το πρόγραμμα προμήθειας αναλωσίμων υλικών τορπιλών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ.λπ.