Τα αμερικανικά ΜΜΕ απασχόλησε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης από το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal αν συμβεί αυτό, θα είναι για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που «έχει προκαλέσει πόνο σε εθνικό επίπεδο».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι στην ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας (ένα κείμενο 116 σελίδων), διατυπώνεται η άποψη ότι, εάν επιταχυνθεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, τότε είναι εύλογο να γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα και στην πραγματική οικονομία. Αντίθετα, σημειώνεται ότι στην εξαμηνιαία έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΟΣΑ προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,2% το 2014. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεταρρυθμιστική ατζέντα δεν είναι διασφαλισμένη, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η «κυβερνητική συμμαχία». Παράλληλα τίθενται ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα της συμμαχίας αυτής και καταγράφονται οι «εσωτερικές διαφωνίες» για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τη στιγμή που η «κοινωνία πλήττεται» από το υψηλό ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο «Bloomberg» σημειώνει την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους δανειστές της, καθώς αναμένει συνέχιση της ύφεσης και το 2014. Συγκεκριμένα αναφέρεται και αυτό στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που μιλούν για περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ την επόμενη χρονιά κατά 1,2%, ενώ καταγράφεται το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, αναμένεται να ανέλθει στο 28,4% το 2014.