current views are: 1

31 Μαΐου 2013
Δημοσίευση05:48

«Γολγοθάς» για τους συνταξιούχους που έμειναν… απλήρωτοι

Ούρες σχηματίζονται από το πρωί της Παρασκευής στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από συνταξιούχους που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω λάθους σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Δημοσίευση 05:48’
αρθρο-newpost

Ούρες σχηματίζονται από το πρωί της Παρασκευής στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από συνταξιούχους που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω λάθους σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Ούρες σχηματίζονται από το πρωί της Παρασκευής στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από συνταξιούχους που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω λάθους σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
Με ανακοίνωσή του το ΙΚΑ τόνισε ότι οι συνταξιούχοι, των οποίων η σύνταξη έχει διακοπεί, θα μπορούν να απευθύνονται στα Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων των υποκαταστημάτων του ιδρύματος.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που έσπευσαν χθες για να πάρουν τη σύνταξή τους, έφυγαν τελικά με άδειες τσέπες. Αλλοι πήραν λιγότερα, δεκάδες χιλιάδες έλαβαν μειωμένο ΕΚΑΣ και 14.000 μέλη του ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν πήραν ούτε σεντ.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας απέδωσαν τις διακυμάνσεις στην καταβολή των ποσών των συντάξεων, στο γεγονός ότι πολλοί συνταξιούχοι, μετά τον επανέλεγχο των εισοδημάτων τους, δικαιούνται μικρότερο ΕΚΑΣ (π.χ. αντί για 230 ευρώ, παίρνουν 170 ευρώ ή 50 ευρώ).

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πρόβλημα προέκυψε επειδή το ΙΚΑ υπολόγισε στις αρχές Μαΐου ότι θα χρειαστεί 40 εκατ. για το ΕΚΑΣ, αλλά επειδή αποφασίστηκε να γίνει αυτό το μήνα η πληρωμή των αναδρομικών, βρέθηκε στις 30 Μαΐου να χρειάζεται άλλα 21 εκατ. ευρώ που δεν τα είχε εξασφαλίσει.

Σπυρόπουλος: «Το σύνολο των λαθών θα διορθωθεί στην επόμενη σύνταξη»

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο διοικητής του ΙΚΑ τόνισε πως όταν γίνεται προσπάθεια για μετάπτωση σε ένα σύστημα πλήρως ελεγχόμενο υπάρχουν τριβές και προβλήματα.

Σχετικά με το ΕΚΑΣ, ο κ. Σπυρόπουλος υποστήριξε πως ο νόμος έχει καθορίσει με ποιο τρόπο δίνεται το ΕΚΑΣ.

«Εμείς ακολουθούμε πιστά το νόμο», τόνισε και παραδέχθηκε τα λάθη, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για λίγες περιπτώσεις που, ωστόσο, για τους συνταξιούχους είναι σημαντικό θέμα.

«Υπάρχουν σίγουρα λάθη», σημείωσε και χαρακτήρισε «αξιόπιστη» την εγκύκλιό του που ανέφερε πως ο υπολογισμός στο ΕΚΑΣ θα γίνεται με βάση το καθαρό πραγματικό εισόδημα και όχι με βάση το τεκμαρτό.

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος δεσμεύτηκε ότι «τα λάθη θα διορθωθούν στην επόμενη σύνταξη».

Tι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι με λάθος ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Πλέον, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ αλλά και του Δημοσίου, θα πρέπει να δηλώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να ξεκινήσει εκ νέου η καταβολή των συντάξεών τους.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

1. Δημόσιο. Περιθώριο 10 ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους συνταξιούχους -για τους οποίους δεν έχει καταχωρισθεί ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ- προκειμένου να δηλώσουν τα στοιχεία τους στις κατά τόπους Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου ή στην Υπηρεσία Συντάξεων. Ετσι θα λάβουν «ειδική εντολή πληρωμής» για τη σύνταξη του Ιουνίου. 
Αν χάσουν τη συγκεκριμένη προθεσμία, όχι μόνο δεν θα τους καταβληθεί η σύνταξη Ιουνίου αλλά και θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης του Ιουλίου. Η επαναχορήγηση της σύνταξης θα γίνεται μόνο μετά την υποβολή βεβαιώσεων ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ από τους δικαιούχους. 

2. ΙΚΑ. Μέχρι τις 6 Ιουνίου θα πρέπει να δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ όσοι συνταξιούχοι δεν το έχουν ήδη τακτοποιήσει. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα δηλώσουν τα στοιχεία, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσκομίσουν:

.Αστυνομική ταυτότητα.

.Οποιοδήποτε έγγραφο που αναγράφει τον αριθμό μητρώου ΙΚΑ.

.Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου αναγράφεται ο ΑΦΜ, ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από τη ΔΟΥ.

.Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας). 

Στο μεταξύ από 1η Ιουνίου μέχρι 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας και η απογραφή των συνταξιούχων ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ μέσω ΚΕΠ.

Υπόχρεοι απογραφής είναι όλοι οι συνταξιούχοι και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη, ασχέτως αν τα βιβλιάρια φέρουν ενεργό θεώρηση.

Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ο ασφαλισμένος προσέρχεται στα ΚΕΠ και επιδεικνύει: το βιβλιάριο ασθενείας, την αστυνομική ταυτότητα, εκκαθαριστικό σημείωμα συντάξεως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης (στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι πρώτος δικαιούχος). Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αιτείται τη θεώρηση – απογραφή εμμέσως ασφαλισμένου μέλους απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά (βιβλιάριο ασθενείας και δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του έμμεσου μέλους).

Στις περιπτώσεις θεώρησης – απογραφής έμμεσων μελών υποβάλλονται επίσης τα εξής δικαιολογητικά ανάλογα με την περίπτωση:

Εάν πρόκειται για σύζυγο ή άνεργο τέκνο (18-24 ετών):

Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 συμπληρωμένη από τον άμεσα ασφαλισμένο ότι ο/η σύζυγος δεν έχει ίδιο δικαίωμα περίθαλψης σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο και ότι δεν εργάζεται.

Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης Ε1 ή εκκαθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ, από όπου προκύπτει ότι το αναφερόμενο άτομο είναι προστατευόμενο μέλος, ή σε περίπτωση που υποβάλλει φορολογική δήλωση αντίγραφο αυτής, από όπου προκύπτει ότι δεν υπάρχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που να δημιουργεί δικαίωμα ασφάλισης σε άλλον φορέα. 

Εάν πρόκειται για τέκνο 24-26 ετών το οποίο σπουδάζει, υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που ήδη αναφέρθηκαν και επιπλέον η βεβαίωση σπουδών από το οικείο Τμήμα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. 

Εάν πρόκειται για τέκνο έως 18 ετών δεν απαιτείται υποβολή κανενός εγγράφου.


σχετικα αρθρα