Στα Χανιά θα φιλοξενηθούν, από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου, 161 αθλητές και οι συνοδοί τους, που θα λάβουν μέρος στους παγκόσμιους αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011.

Οι αθλητές, οι συνοδοί τους και οι προπονητές, συνολικά 500 άτομα, κατά την παραμονή τους στα Χανιά θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμασθούν για τους αγώνες και παράλληλα να γνωρίσουν τα αξιοθέατα, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Κρήτης, μέσα από τις εκδηλώσεις που προετοιμάζουν οι διοργανωτές.

Τα Χανιά όπως και άλλες ελληνικές πόλεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα, "Host Town Program - Πρόγραμμα Πόλις - Αμφιτρύων".

Tα μέλη της τοπικής οργανωτικής επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι, αναφέρθηκαν στην πορεία των προετοιμασιών και κάλεσαν τους πολίτες να δεχτούν τις ξένες αποστολές, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης.

"Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη διοργάνωση που αναδεικνύει το κοινωνικό μας πρόσωπο", δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Όπως ακόμα ανακοίνωσε, ήδη ανασυγκροτήθηκε η τοπική οργανωτική επιτροπή ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία της πιστοποίησης των εθελοντών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, "πρέπει η τοπική κοινωνία, όλοι οι πολίτες να στείλουμε από εδώ ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας".

Στα Χανιά θα φιλοξενηθούν αθλητές με ειδικές ικανότητες από την Μπουργκίνα Φάσο, το Γιβραλτάρ, το Μονακό, την Παραγουάη, το Σαν Μαρίνο, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Τη φιλοξενία, σε ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν προσφερθεί, έχουν αναλάβει η Αντιπεριφέρεια και οι δήμοι Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου και η ΤΕΔΚ

"Είναι πολύ σημαντικό να ανταποκριθούμε και στη φιλοξενία και στην πρωτοβουλία", τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιάς Γιάννης Μαλανδράκης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του σωματείου ΑμΕΑ Χανίων Αμαλία Μπασιά επεσήμανε. "Το 2011 στην Ελλάδα θα χτυπούν οι καρδιές όλων των ευαίσθητων πολιτών του κόσμου".

Σε εκδήλωση, που είχε γίνει τον Μάιο του 2010 στα Χανιά, η πρόεδρος των Special Olympics Γιάννα Δεσποτοπούλου παρέδωσε στους εμπλεκόμενους φορείς και στα ξενοδοχεία φιλοξενίας τα επίσημα έγγραφα που πιστοποιούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.