Γράφει η Έλενα Σιάνου


Την παραίτησή του από τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπέβαλε ο Ιωάννης Τέντες μετά την τοποθέτησή του στη θέση του Εθνικού Συντονιστή Διαφθοράς.

Στην αρμοδιότητά του θα υπάγονται η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο εισαγγελέας διαφθοράς, ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, οικονομικοί εισαγγελείς και οποιαδήποτε δημόσια αρχή ασχολείται με την διαφθορά. 

Ο εισαγγελέας η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος Ιουνίου - θα αναπληρώνεται προσωρινά από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη. 

Η δε θητεία του στη νέα θέση του συντονιστή για τη διαφθορά θα είναι πενταετής και χαίρει της αποδοχής και των τριών κυβερνητικών εταίρων. Πιο αναλυτικά, ο κ. Τέντες θα έχει συντονιστικό ρόλο και παράλληλα θα διαμορφώνει τη στρατηγική της διαφθοράς σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Θα προεδρεύει μάλιστα του συντονιστικού συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Διοίκησης, ο εισαγγελέας για τη διαφθορά, ο πρόεδρος της αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο συνήγορος του Πολίτη, ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας και ο διευθυντής του ΣΔΟΕ. Ο κ. Τέντες θα υπάγεται πλέον μόνον στον πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις του πάντως ο πρώην εισαγγελέας διευκρίνισε ότι οι θυσίες αξίζουν τον κόπο αφού θα του δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσει να επιτελεί το έργο που ταυτίζεται εν μέρει με το σκοπό που υπηρετεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.