Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Είναι 50 ετών, άνεργος τα τελευταία χρόνια μεταλλεργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, πατέρας δύο παιδιών, και χθες έλαβε ένα χαρτί από την κατά τα άλλα Επιχείρηση Κοινής Ωφελείας ΕΥΔΑΠ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ  
Το σπίτι του «βγαίνει στο σφυρί» για ένα χρέος προς την ΕΥΔΑΠ για 831 ευρώ.   

«Έπρεπε να κάνω επιλογή στο τί θα πληρώνω τα τρία χρόνια που είμαι άνεργος: τους λογαριασμούς ή το φαγητό των παιδιών μου. Επέλεξα το φαγητό», λέει στο newpost ο κύριος Παναγιώτης.  

«Πριν από μερικούς μήνες μου έστειλε η ΕΥΔΑΠ ένα εξώδικο και μου έκοψε και το νερό. Πήγαμε στην ΕΥΔΑΠ Πειραιά με τα μέλη του σωματείου και κάναμε παρέμβαση. Μου ζήτησαν να πληρώσω τα τέλη επανασύνδεσης για να επαναφέρουν την παροχή νερού και μου είπαν να δούμε το χρέος αργότερα. Δανείστηκα απο φίλους και συγγενείς για να έχω πάλι νερό»  

Τέλη επανασύνδεσης το ένα τρίτο του μισθου  

Τα τέλη επανασύνδεσης που πλήρωσε ο άνεργος εργάτης, ήταν το ένα τρίτο του σημερινού μισθού: 120 ευρώ!  

Λίγους μήνες αργότερα, μόλις χθες, όπως αποκάλυψε και η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» ήρθε η έκθεση πλειστηριασμού για το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο: το σπίτι του.  

«Πήγαμε πάλι με το σωματείο στην ΕΥΔΑΠ του Πειραιά. Η διευθύντρια μας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, η ΕΥΔΑΠ είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και θέλει τα λεφτά της. Μου πρότεινε να κάνω διακανονισμό. Έτρεξα στο γραφείο των διακανονισμών όπου γινόταν χαμός, περίμεναν εκατοντάδες άτομα. Όταν έφτασε η σειρά μου κατάλαβα ότι και ο διακανονισμός είναι κάτι σχετικό. Ως άνεργος ζήτησα πολλές δόσεις με λίγα χρήματα. Μου απάντησαν ότι αυτό πρέπει να “περάσει” από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου».  

«Είχαν κάνει μεθοδευμένες κινήσεις για να πάρουν το σπίτι»  

«Το νερό δεν είναι πια κοινωνικό αγαθό και το καταλάβαμε καλά σήμερα στην ΕΥΔΑΠ», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης.  

«Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει συστήσει γραφείο αναγκαστικών εισπράξεων, είχαν πάει οι δικηγόροι στο υποθηκοφυλακείο και είχαν πάρει τα συμβόλαια του σπιτιού του συναδέλφου και όλα τα στοιχεία, ήταν κάτι μεθοδευμένο», συνεχίζει.  

Το θέμα του Παναγιώτη λύθηκε προσωρινά με την προσφορά του οφειλόμενου ποσού από το ραδιοφωνικό σταθμό REAL. Όμως,όπως λέει και ο κ.Πουλικόγιαννης, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα:  

«Ο Παναγιώτης δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Η ανεργία στο Πέραμα έχει φτάσει το 90%. Όπως φαίνεται οι κατασχέσεις στο εξής θα αρχίσουν να έρχονται... βροχή»

ΕΥΔΑΠ: «Οι 18.000 διακανονισμοί απόδειξη της ευαισθησίας μας»
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΥΔΑΠ, «η Εταιρεία έχει υιοθετήσει οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με την εφαρμογή των οποίων, έχουν ήδη γίνει τον τελευταίο χρόνο 18.000 διακανονισμοί, και δεν έχει προβεί ποτέ σε κατάσχεση ακινήτου, απόδειξη της κοινωνικής της ευαισθησίας».

Η ΕΥΔΑΠ λοιπόν θεωρεί ως δείγμα ευαισθησίας το γεγονός ότι, προς το παρόν, απειλεί ότι θα «πάρει σπίτια» για λίγες εκατοντάδες ευρώ, αλλά δεν πραγματοποιεί τις απειλές της.

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση του 50χρονου ανέργου, η ΕΥΔΑΠ αναφέρει πως «το μέσο της κατάσχεσης είναι το έσχατο μέσο, μετά από πλήθος ενεργειών, για την εξασφάλιση της απαίτησης, που υποχρεούται να εφαρμόσει η Εταιρεία βάσει του νόμου. Ωστόσο, η Εταιρεία κατανοώντας την οικονομική δυσχέρεια του συγκεκριμένου καταναλωτή, προχώρησε ήδη στην εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τη διευθέτηση της οφειλής».

Βέβαια δεν εξηγεί η ανακοίνωση ποια ακριβώς ήταν αυτή η διευθέτηση στην οποία η εταιρεία με ευαισθησία προχώρησε, όταν από νωρίς το πρωί ένα μέσο ενημέρωσης έχει προσφέρει το σύνολο των χρημάτων που οφείλονται από τον 50χρονο μεταλλεργάτη.