Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Ελλάδα 2013...Γενικό Νοσοκομείο Σάμου....Επειδή ο ένας προμηθευτής πουλάει ακριβά και ο άλλος κόλλησε στην κίνηση, το νοσοκομείο του νησιού έμεινε χωρίς οξυγόνο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. 
Δραματικές στιγμές έζησαν ασθενείς και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου, όταν ξαφνικά άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός που προειδοποιεί για χαμηλή παροχή οξυγόνου. Αμέσως οι γιατροί στην μονάδα εντατικής όπου νοσηλεύονταν τρεις ασθενείς διασωληνομένοι και με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής με τη συνδρομή συναδέλφων τους και από άλλα τμήματα άρχισαν να υποστηρίζουν την αναπνοή των ασθενών με χειροκίνητο τρόπο (ambou).

Ταυτόχρονα μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν και στους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και χρειάζονται οξυγόνο καθώς έμειναν αρκετά λεπτά εκτός παροχής, ενώ θεωρείται ευτύχημα ότι εκείνη την ώρα θα υπήρχε σε εξέλιξη κάποιο χειρουργείο

To περιστατικό αυτό εκτυλίχθηκε χθες Πέμπτη το μεσημέρι ενώ όπως αναφέρει στο newpost ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου κ. Σταμάτης Φιλιππής δεν αποκλείεται να ξανασυμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο αφού έχει σταματήσει η συνεργασία του νοσοκομείου με τον επίσημο προμηθευτή οξυγόνου.

Όπως εξηγεί οι τιμές που έδωσε ο προμηθευτής αυτός είναι υψηλότερες από αυτές του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μείνει χωρίς οξυγόνο. 

Το νοσοκομείο λέει ο κ. Φιλιππής μέχρι τις 21 Ιουνίου οπότε και λήγει ο νέος διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί προμηθεύεται οξυγόνο σε φιάλες από «ντόπιο προμηθευτή και το πληρώνει σε τριπλάσιες τιμές». 

Η κατάσταση είναι οριακή και για το θέμα έχει ενημερωθεί τόσο το υπουργείο όσο και το ΕΚΑΒ στο οποίο, όπως αποκαλύπτει ο κ. Φιλιππής, έχει αποσταλεί έγγραφο ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διακομιδή ασθενών το Σαββατοκύριακο σε περίπτωση που και πάλι τα αποθέματα οξυγόνου τελειώσουν. «Δεν έχουμε άλλη λύση», λέει ο κ. Φιλιππής, «είτε θα διακομίσουμε τους ασθενείς σε άλλο νοσοκομείο είτε θα τους αφήσουμε να πεθάνουν». 

Το newpost επικοινώνησε και με τη διοικήτρια του νοσοκομείου κ. Βασιλεία Σίδερη η οποία μας επιβεβαίωσε το περιστατικό που το απέδωσε σε άτυχη στιγμή καθώς όπως υποστήριξε «ο ντόπιος προμηθευτής ήταν καθ'οδόν, αλλά καθυστέρησε 20 λεπτά επειδή ήταν πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από το νοσοκομείο».

Η κ. Σίδερη επιβεβαίωσε πάντως πως υπάρχει πρόβλημα με τον μέχρι τώρα επίσημο προμηθευτή οξυγόνου του νοσοκομείου, το οποίο θα λυθεί μετά τις 21 Ιουνίου. Ωστόσο διαβεβαίωσε πως μέχρι τότε το νοσοκομείο δεν θα μείνει ακάλυπτο και πως ήδη σήμερα θα παραδοθούν και νέες φιάλες οξυγόνου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών τόσο για το Σαββατοκύριακο όσο και για το προσεχές διάστημα.