Οι βασικές προτεραιότητες της πολιτικής Υγείας του υπουργείου για την περίοδο 2012 – 2020 συνίστανται στη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη μείωση των ανισοτήτων και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της Υγείας, δήλωσε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την Υγεία.

Αναφερόμενος στις βελτιώσεις, που έχουν επιτευχθεί ήδη στο σύστημα υγείας, σημείωσε ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% η συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών πράξεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

«Ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος των πολιτών είναι ένα επόμενο καθοριστικό βήμα», είπε ο κ. Λυκουρέντζος και εξήγησε ότι πρέπει να καθιερωθεί για την εξασφάλιση της συνέχειας της ασφαλούς φροντίδας του ασθενούς.

Ο ίδιος επέμεινε στην καθιέρωση της «έξυπνης» κάρτας υγείας, η οποία θα ταυτοποιεί τον πολίτη και θα περιλαμβάνει βασικές ιατρικές πληροφορίες και ιστορικό, θα δίνει μελλοντικά την αποκλειστική πρόσβαση στους λειτουργούς της υγείας στον ψηφιακό ιατρικό φάκελο των πολιτών, ενώ θα πιστοποιεί και την ασφαλιστική ικανότητά τους.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς, τόνισε πως η ισότητα στην πρόσβαση δεν αποτελεί μια ασαφή και απροσδιόριστη έννοια, την οποία διαχρονικά προσπαθούμε να διασφαλίσουμε, αλλά για πρώτη φορά αναπτύσσεται ένα δίχτυ προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην απόφασή του να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στο τομέα της Υγείας. Όπως είπε, υπό το βάρος των δημοσιονομικών πιέσεων, σήμερα η χώρα διανύει περίοδο σημαντικών αλλαγών τόσο σε δομικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Ο υπουργός εξήγησε πως η διάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλάζει τόσο ως προς το δίκτυο των μονάδων παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, όσο και ως προς τη διανομή των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Η οργανωτική δομή, είπε, γίνεται πιο συνεκτική και ο ρόλος των φορέων πιο ξεκάθαρος ενώ οι λειτουργίες και τα συστήματα διοίκησης εκσυγχρονίζονται ταχύτατα με την εφαρμογή νέας τεχνολογίας.

Αναφερόμενος στους πόρους, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι οι ροές χρηματοδότησης του Συστήματος και της αγοράς αναπροσαρμόζονται μέσω της συγκέντρωσης στον ενιαίο φορέα του ΕΟΠΥΥ και της δίκαιης κατανομής των οικονομικών πόρων.

«Το κράτος μπορεί να μην έχει πόρους, αλλά έχει χώρους και υποδομές. Με δεδομένο αυτό, επιζητούμε την προσέλκυση επενδύσεων τόσο μέσω της σύμπραξης, όσο και μέσω αυτοτελών επενδύσεων», πρόσθεσε και κατέληξε: «Οι πρακτικές του παρελθόντος δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί πόροι θα επενδυθούν σε έργα βιώσιμα, σε έργα προοπτικής. Αυτή την πολιτική αξιώνει το μέλλον της χώρας».