Ο δήμος Πειραιά φιλοξενεί το πρώτο σεμινάριο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» για νέους, ηλικίας 15- 25 ετών, με παραβατική οδική συμπεριφορά, που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς».
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 1 Ιουνίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.

Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από το Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Δικαστήριο Ανηλίκων και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά και απευθύνεται σε νέους, παραβάτες του ΚΟΚ, που έχουν παραπεμφθεί για εκπαίδευση στο Ινστιτούτο με δικαστική απόφαση που επιβάλλει την παρακολούθηση προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής ως αναμορφωτικό μέτρο.

Πρόκειται για μια καινοτόμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλία που ανέπτυξε το ΙΟΑΣ με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων με παραβατική συμπεριφορά και την ενημέρωσή τους για τις τραγικές επιπτώσεις των τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά και για τον τρόπο πρόληψής τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Φεβρουάριο του 2012 και πραγματοποιείται κάθε μήνα. Οι νέοι που συμμετέχουν όχι μόνον έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των συνεργατών του Ινστιτούτου σχετικά με τα θέματα οδικής ασφάλειας, ασφαλούς μετακίνησης και παραβατικότητας, αλλά αποκτούν και τη βιωματική εμπειρία προσομοίωσης πρόσκρουσης και ανατροπής οχήματος με τη χρήση του ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού του Ινστιτούτου.

Στο μονοήμερο πρόγραμμα οι νέοι έρχονται σε επαφή επίσης με την προσωπική διάσταση του ζητήματος της οδικής ασφάλειας, καθώς, εκτός του ότι μαθαίνουν τα στατιστικά δεδομένα γύρω από τα τροχαία συμβάντα, παρακολουθούν ομιλίες ανθρώπων που έχουν υπάρξει οι ίδιοι θύματα τροχαίων δυστυχημάτων και έχουν βιώσει τις τραγικές τους συνέπειες.

Η αποτίμηση όσων συμμετέχουν στο σεμινάριο αποτυπώνεται στο ειδικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης που συμπληρώνουν με τη λήξη του προγράμματος.