Έντονο πρόβλημα με την μετακίνησή τους στα σχολεία θα αντιμετωπίσουν για μία ακόμη φορά, χιλιάδες μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, καθώς οι ιδιοκτήτες λεωφορείων ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν από αύριο τις μεταφορές, λόγω της μη καταβολής των περσινών οφειλών τους, και της μη υπογραφής της σύμβασης για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Μάλιστα, από αύριο το πρωί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αναμένεται να παρατάξουν τα λεωφορεία τους έξω από το κτίριο της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόβλημα αφορά περίπου 7.000 μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης (από το σύνολο των 11.500 μεταφερόμενων μαθητών, εξαιρούνται αυτοί των ειδικών, των μουσικών και των αθλητικών σχολείων), οι οποίοι μεταφέρονται από περισσότερα από 200 λεωφορεία, καθώς επίσης και άλλους 4.000 μαθητές του νομού Χαλκιδικής, για τους οποίους ναυλώνονται καθημερινά περίπου 100 λεωφορεία, ιδιοκτητών και του ΚΤΕΛ.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενημερώνει για την πρόθεση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης να διακόψει από αύριο τις μεταφορές, και ζητά να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να μην συνεχιστεί και φέτος η ταλαιπωρία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας - Θράκης, Θανάση Γκαγκαμάνη, οι συμβάσεις με τους λεωφορειούχους για τη μεταφορά στα σχολεία των μαθητών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2010, και παρ’ όλο που υπήρξε υπόσχεση από το υπουργείο Εσωτερικών για την ανανέωσή τους μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2011, δεν έχουν υπογραφεί ακόμη, αλλά ούτε υπήρξε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζουν ένα επιπλέον πρόβλημα, αυτό της καταβολής των δεδουλευμένων τους από την περσινή χρονιά- ύψους περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ - καθώς η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν εγκρίνει την καταβολή του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού, χαρακτηρίζοντας τις παλαιότερες συμβάσεις τους μεταχρονολογημένες.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, πάντως, είχε εγκρίνει την ισχύ των συμβάσεων εκείνων. Έτσι, ενώ τα χρήματα έχουν δοθεί στην περιφέρεια δεν μπορούν να εκταμιευθούν, και επιστρέφονται πίσω.

"Επιστρέφουν τα χρήματά μας πίσω, ως μη γενόμενες οι συμβάσεις μας" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκαγκαμάνης και τονίζει ότι "το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε πέρσι στις πληρωμές, αντιμετωπίζουμε και φέτος".

"Χειρόφρενο" θα τραβήξουν αύριο και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων της Χαλκιδικής, των οποίων οι συμβάσεις για τη μεταφορά περίπου 2.500 μαθητών, επίσης, δεν έχουν υπογραφεί για την τρέχουσα χρονιά. Αποφασισμένοι να σταματήσουν είναι και οι λεωφορειούχοι του ΚΤΕΛ, που καλύπτουν το 40% των μεταφορών μαθητών της περιοχής.

Περίπου 30 δρομολόγια και 1.200 μαθητές, που μεταφέρονται με το ΚΤΕΛ, θα βρεθούν από αύριο στον "αέρα", καθώς ο διαγωνισμός ανάθεσης ακυρώθηκε δύο φορές και ο νέος διαγωνισμός έχει οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου.