Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Β΄ Βιομηχανική Ζώνη Βόλου με την πυροσβεστική να έχει στήσει τεράστια επιχείρηση για την κατάσβεσή της.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον αποθηκευτικό χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης χαρτιού και κατακαίει χαρτιά και πλαστικό. Ακριβώς δίπλα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής Βόλου που όμως δεν κινδυνεύουν άμεσα.

Την πυροσβεστική ενημέρωσαν στις 12:10 οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, αλλά και πολίτες που λόγω του πυκνού καπνού που υπάρχει στην ατμόσφαιρα νιώθουν δυσφορία και διαμαρτύρονται.

Στο εργοστάσιο, που δεν λειτουργεί ακόμη κανονικά, αφού βρίσκεται υπό κατασκευή, πραγματοποιούνταν εργασίας ηλεκτροσυγκόλλησης μέχρι την στιγμή που, για άγνωστους ακόμα λόγους, ξέσπασε η φώτια. 

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 20 στρέμματα και 4.000 τόνοι πλαστικού και άλλων υλικών καίγονται στην Β' ΒΙΠΕ Βόλου. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν, υπό τις οδηγίες του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Νικόλαου Μιχαλάκη, συνολικά 50 άνδρες με 15 οχήματα της Π.Υ., από Βόλο, ΒΙΠΕ, Αλμυρό, Αργαλαστή, Λάρισα, Σοφάδες ακόμα και από Τρίκαλα και Καρδίσα, καταφέρνοντας μέχρι στιγμής να οριοθετήσουν την φωτιά, προτού εξαπλωθεί σε δεξαμενές μαζούτ και αποθηκευμένο εύφλεκτο υλικό παρακείμενων εργοστασίων. 

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός και ότι δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας έχουν αποκλείσει την περιοχή για λόγους ασφαλείας, ενώ στο σημείο βρίσκονται και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αφού ο μαύρος πυκνός καπνός δημιουργεί προβλήματα στους πυροσβέστες, παρά το γεγονός ότι επιχειρούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μάλιστα που δημιουργήθηκε από το τεράστιο σύννεφο πυκνού μαύρου καπνού, που τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς ήταν εμφανές από το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, οδήγησε τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας να εκδόσει οδηγίες προς τους πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων συνιστά στους  εργαζόμενους και κατοίκους περιοχών που τυχόν επηρεάζονται από ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσοσμία λόγω πρόκλησης νέφους από αιωρούμενα σωματίδια εκ πυρκαϊάς, τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

1. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να προσέρχονται μέσα σε ακτίνα που θα ορισθεί από την πυροσβεστική Υπηρεσία.

2. Τυχόν εργαζόμενοι που κινούνται μέσα σε ακτίνα που θα ορισθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πρέπει να εργάζονται με μάσκα  και στολή  προστασίας.

3. Θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και χαρακτηριστικής οσμής οι άσκοπες μετακινήσεις σε ανοικτούς χώρους .

4. Κατά την διάρκεια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και χαρακτηριστικής οσμής θα πρέπει οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

5. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί σε νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, ειδικά  πάσχοντες από  καρδιοαναπνευστικά νοσήματα και σε ενοχλήσεις  τους θα πρέπει να διακομίζονται στο νοσοκομείο, όπως  και κάθε πολίτης με δυσφορία.

6. Φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν.

7. Αντικείμενα χρήσης και ανοικτοί χώροι διαβίωσης θα πρέπει να  εκπλένονται επαρκώς, όπως και εκτεθειμένα μέρη του σώματος.

Πηγή: e-volos